Rat s COVID-om – jesu li biljke naše oružje?

Je li moguće koristiti sobne biljke kao eco-firendly alat za smanjenje širenja COVID-a u zatvorenom?

Pandemija nas je natjerala na radikalne promjene – jedno smo vrijeme zazirali od međuljudskog kontakta i sumanuto dezinficirati sve površine kako bi se zaštitili. Iako više nismo u strahu kao u početcima pandemije, treba minimizirati mogućnost zaraze da bi očuvali naše novo normalno.

Pri tome bi nam mogle pomoćni kućne biljke i njihova sposobnost pročišćavanja zraka. Istraživanja su pokazala da sobne biljke poboljšavaju kvalitetu zraka, uklanjaju onečišćivače i smanjuju širenje bakterijskih i gljivičnih infekcija, ali mogu li ukloniti i viruse?

Sobne biljke kao eco-friendly alat za smanjenje širenja COVID-a?

COVID se širi putem aerosola i bliskog kontakta sa zaraženim ljudima i površinama. Ljude možemo izbjegavati, površine možemo dezinficirati, a uvijek nam ostaje i dobro staro nošenje zaštitnih maski. Ipak, malene aerosole teško je obuzdati. Smatraju se glavnim uzročnicima zaraze i ostaju prisutni u prostoru 3 sata pa im nije jednostavno pobjeći.
Pri tome veliku ulogu igra i vlažnost zraka – što je veća vlaga, virusi slabije cirkuliraju.

Preporuča se vlaga veća od 50% jer je to dobra prevencija za širenje virusa. Istraživanja su pokazala da biljke imaju mogućnost povećavanja vlage zraka i na taj bi način potencijalno mogle smanjiti prijenos virusa! Ipak, još uvijek nemamo dovoljno čvrstih dokaza za to i potrebno je provesti dodatna istraživanja.

Biljke i COVID
Prikaz potencijalne uloge biljaka u regulaciji vlage i smanjenju virusnih čestica. (Izvor: Frontier in Molecular Biosciences)

Što kada bi imali dokaze o učinkovitosti?

Kućne biljke mogle bi biti ekonomski i ekološki prihvatljivo rješenje za smanjenje COVID-a u zatvorenom. Biljke mogu pozitivno utjecati na povećanje vlage i time stvarati nepovoljne uvjete za viruse.

To bi mogla biti izvrsna opcija za siromašne zemlje i kućanstva, kao alternativa skupim sustavima za filtraciju zraka – jeftine su, široko dostupne i gotovo svatko se za njih može brinuti!

Ukratko, korištenje sobnih biljaka za smanjenje COVID-a je vrijedna ideja, ali još uvijek u potpunosti ne razumijemo tehnike kojima biljke pročišćavaju zrak i prisutno je malo informacija o ulozi biljaka u širenju virusa. Ako bi se ove ideje potvrdile, to bi bio ogroman dodatni benefit na već ranije potvrđene prednosti biljaka poput povećanja komfora ljudi i poboljšanja sveopćeg ljudskog zdravlja – psihičkog i fizičkog.

Sretno znanstvenicima u daljnjim istraživanjima o benefitima biljaka – držimo fige da nas kućno bilje uskoro spasi i od COVID-a!

Izvor:
National library of medicine. The Role of Indoor Plants in air Purification and Human Health in the Context of COVID-19 Pandemic: A Proposal for a Novel Line of Inquiry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *