Božićno drvce: prirodno vs. umjetno

Stiglo je najljepše doba godine! Vjerojatno ste već izvadili božićne dekoracije pa je vrijeme da krenemo razmišljati i o božićnom drvcu. Je li bolje odabrati prirodno ili umjetno? Kako bismo vam olakšali odluku donosimo njihove prednosti i mane.

Prirodno božićno drvce

Najveća prednost prirodnog drvca je biorazgradivost. Nakon uporabe može se koristi kao materijal u drvnoj industriji ili kao drvo za ogrjev. Također, može se preraditi u kompost ili biomasu. Prilikom reciklaže stvara se ugljični otisak od 3,5kg. Ako se ne reciklira nego trune na smetlištu, ugljični otisak penje se na 16kg.

Božićno drvce
Božićna drvca ne sjeku se iz prirode, nego se uzgajaju u rasadnicima (Izvor: Unsplash)

Imate grižnju savjesti zbog sječe prirodnog drvca? Zaboravite na to! Božićna drvca su uzgojena u rasadnicima, a ne posječena iz prirode. Kako bi drvce dosegnulo prosječnu veličinu za prodaju potrebno je oko 7 godina, a tijekom perioda rasta donosi puno benefita – čisti zrak, apsorbira ugljikov dioksid, pruža sklonište malim životinjama i sprječava eroziju tla. Osim toga, kada se posječe, na njegovo se mjesto u rasadniku odmah sadi novo drvce, a apsorpcija ugljikovog dioksida traje i za vrijeme boravka u vašem domu.

Ako ste u prilici odaberite lokalno uzgojeno drvce i, kad je to moguće, uzgojeno uz minimalnu uporabu pesticida. Na taj ste način sigurni da drvce nije dugo putovalo do vas i time dodatno zagadilo okoliš. Osim toga, pomažete lokalne proizvođače i lokalnu ekonomiju.

Veliki benefit je miris prirodnog drvca koji ispunjava prostor i mnogima je upravo to jedna od glavnih asocijacija na Božić. Postoji nešto radosno i uzbudljivo u biranju pravog drvca za vaš prostor, posebno kada to radite s najbližima! Isti ukrasi na novom božićnom drvcu svake godine mogu izgledati potpuno drugačije pa nema uvijek potrebe za velikim inovacijama.

Prirodno božićno drvce
Miris prirodnog bora je nezamjenjiv! (Izvor: Unsplash)

Ako se odlučite za prirodno drvce, pobrinite se da imate plan za odlaganje nakon Božića. Najbolje je reciklirati ih u skladu s lokalnim pravilima odlaganja otpada. Različite sredine nude različite opcije pa ih provjerite prije no što potrošeno drvce samo izbacite ispred vrata. Ove se informacije najčešće mogu naći na web stranicama grada/sela ili ih možete dobiti pozivanjem lokalnog reciklažnog centra.

Prirodno drvce u tegli

Ostaje vam još jedna opcija – nabaviti živo drvce u tegli! Ako se odlučite na božićno drvce s korijenjem možete ga koristiti i nekoliko godina. Pri tome treba paziti da ne grijete pretjerano prostor u kojem se nalazi. Nakon Božića možete ga i zasaditi. Iako statistike kažu da svega 10% borova iz tegle preživi, ne dajte da vas to obeshrabri – moguće je očuvati ga!

Norfolški bor
Norfolški bor je sobna biljka koja izgleda kao maleno božićno drvce! (Izvor: Pexels)

Ako vam se čini previše držati božićno drvce u stanu tijekom cijele godine, postoji i kućna biljka koja izgledom podsjeća na božićno drvce – norfolški bor (Araucaria heterophylla). Podnijet će kićenje božićnim ukrasima, a tijekom godine biti uobičajena kućna biljka.

Umjetno božićno drvce

Plastična stabla obično dolaze iz dalekih zemalja poput Kine, što povećava ugljični otisak koji se stvara njihovim prijevozom. Načinjena su od PVC-a i čelika i često se ne mogu reciklirati pa završe na smetlištima.

Potrebno je puno vremena da se razgrade prirodnim putem, a ako idu u spalionice ispuštaju se opasne kemikalije prilikom izgaranja. Također, postrojenja u kojima se proizvode su sama po sebi zagađivači te se povezuju s brojnim zdravstvenim i okolišnim rizicima.

Zbog svega ne čudi da umjetna drvca imaju ugljični otisak od 40kg pa ako ga već posjedujete, nastoje ga koristiti čim dulje. Dugoročno korištenje umjetnog drvca smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Većina istraživanja govori kako je potrebno koristiti umjetno stablo minimalno 6 godina da bi se ugljični otisak izjednačio s onime za prirodno drvce.

Umjetno božićno drvce
Umjetno drvce je praktičnije i jednostavnije rješenje (Izvor: Pexels)

Prednost je svakako što ga ne morate kupovati iz godine u godinu, nego ćete ga jednostavno izvaditi iz kutije i započeti s božićnim veseljem! Pravilnog je oblika i možete predvidjeti kako organizirati prostor kada je drvce vani.

Iglice su puno nježnije od onog pravog i neće biti bockanja prilikom kićenja pa je svakako kid-friendly i malim ručicama će postavljanje ukrasa biti slađe. I vjerojatno najveća prednost – ne otpušta iglice! Koliko god toplo bilo u vašem domu, izbjeći ćete dosadne iglice u tepihu, papučama i gdje sve ne.

Trenutno divljanje cijena i nezaustavljiva inflacija sigurno doprinose kupovini umjetnog drvca. Njegova cijena nije porasla u tolikoj mjeri kao ona prirodnih borova. Ako se odlučite na umjetno drvce, podarite mu puno sretnih godina u vašem domu, ali i pokoju nakon toga tako što ćete ga donirati onima koji će ga nastaviti koristiti!

Svatko ima vlastite preference oko izbora božićnog drvca. Nekima odgovara čistoća umjetnoga, nekome miris prirodnog drvca. Čime god da se vodili prilikom odabira imajte na umu sve navedene faktore. Nijedno rješenje nije dobro ili loše samo po sebi, nego ovisi o tome na koji način ćete zbrinuti drvce nakon blagdana i koliko dugo ćete ga koristiti.

Sretno s odabirom!

Izvori:
New York Times: Fake christmas tree vs. real tree
Active sustainability: Carbon footprint: natural vs plastic christmas tree
The eco hub: How to Choose an Eco Friendly Christmas Tree
CNN: Natural vs. artificial: Which Christmas tree option is better for the climate?

One Reply to “Božićno drvce: prirodno vs. umjetno”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *