3 opcije za najam božićnog drvca

Ako se vodimo načelima održivosti, treba izabrati prirodno božićno drvce koje je manje štetno za okoliš od umjetnoga. Ipak, rezanje prirodnog drveta za svega tri tjedna korištenja nije idealno rješenje, a borove u teglama komplicirano je pravilno zbrinuti. Nasreću, odnedavno postoji još bolja solucija – najam božićnog drvca!

Ovaj mega-zeleni trend pokrenuo se u Velikoj Britaniji, a danas je dostupan i u Hrvatskoj! Donosimo vam 3 opcije najma za sve koji žele minimalno utjecati na okoliš, a u domu ipak imati prirodno božićno drvce.

Gdje iznajmiti božićno drvce

Rent a plant

Rent a plant je obrt za dizajniranje i održavanje raznih privatnih i javnih vrtova, a nude i uslugu najma božićnog drvca. Osiguravaju dostavu drvca i odvoz iznajmljenog drvca u tegli te se nastoje maksimalno prilagoditi vašim terminima. Rade po cijeloj Hrvatskoj, ali su pretežno bazirani na sjeverozapad zemlje.

Rent a plant
Rent a plant božićna drvca u teglama.

Kako sami kažu, nastoje postići sklad između prirode i čovjeka pa je ovakav projekt zaslužio svaku zelenu pohvalu!

Pokupec božićna drvca

Tvrtka Pokupec pretežno se bavi božićnim drvcima, ali i drugim uslugama vezanim uz hortikulturu, projektiranje i uređenje okućnica. Smješteni su u Pojatnom, u blizini Zaprešića, a božićnim drvcima bave se više od 40 godina!

Pokupec borovi

Njihova je misija kupcu pružiti domaće, kvalitetno i cijenom prihvatljivo drvce te smanjiti trend uvoza. Kada prođu blagdani drvce jednostavno vraćate u Pojatno ili dogovarate termin prikupa.

Borovi Crnković

Još jedan u nizu lokalnih proizvođača su Borovi Crnković. Imaju tradiciju uzgoja dugu 30 godina i trude se kupcima ponuditi samo visokokvalitetna drvca. Smješteni su u parku prirode Žumberak, što je zbog nadmorske visine idealno stanište za borove.

Božićna drvca Crnković

Pružaju uslugu najma za božićne proslave i domjenke, a drvca se mogu iznajmiti na jedan ili više dana. Također vrše i dostavu.

Kako se brinuti za iznajmljeno drvce

Kako bi iznajmljeno drvce održalo vitalnost u unutarnjim prostorima potrebno je svakodnevno ga zaliti. Preporuča se dati mu oko 1 l vode dnevno.

Smjestite drvce dalje od izvora topline. Najviše će mu odgovarati temperature koje nisu pretjerano visoke ni niske. Ako ste u mogućnosti, dobro je drvce nakon dostave smjestiti u prostor poput garaže ili šupe, kako bi se postepeno aklimatiziralo na unutarnju temperaturu i ne bi doživjelo šok.

Božićno drvce u tegli
(Izvor: Unsplas)

Nemojte intervenirati u oblik drvca! Budući da ga ne posjedujete, nemojte ga obrezivati niti micati grane, nego se potrudite da prilikom odabira drvca izaberete ono koje odgovara vašim prostornim uvjetima.

Kako bi se drvce održalo u dobrom stanju preporuka je ne držati ga unutra više od tri tjedna pa pokušajte tempirati dostavu i odvoz unutar tog perioda.

Benefiti najma

Ako se odlučite za najam, imat ćete prirodno drvce i ne morate planirati njegovo zbrinjavanje nakon blagdana. Ne stvara se otpad budući da drvce ne umire, nego se ponovno koristi iz godine u godinu, a o svemu brinu lokalni pružatelji usluge najma.

U periodu između blagdanskih sezona drvce služi kao stanište divljim životinjama i kontinuirano pročišćava zrak tako što apsorbira ugljikov dioksid i u atmosferu ispušta kisik.

Uz brigu o okolišu istovremeno podupirete lokalne proizvođače. Lokalni uzgoj doprinosi i održivosti jer znate točno odakle drvce dolazi te ste sigurni da do vas nije prošlo veliki put pa je ugljični otisak minimalan.

Mačka i božićno drvce
(Izvor: Unsplash)

Ako imate klince ili kućne ljubimce, drvca u tegli su dovoljno stabilna i gotovo je nemoguće prevrnuti ih!

Veliki trend najma božićnih drvaca napokon je stigao i u Hrvatsku. Iako još uvijek zastupljen samo u Zagrebu i okolici, nadamo se da će se ovaj zeleni trend tijekom iduće godine proširiti na cijelu zemlju – jer i Zemlja to zaslužuje.

Izvor:
Country living: Rent a Christmas tree: How tree renting works, where to rent from and choosing the right one

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *