Put putujem… A što s biljkama dok me nema?

Tijekom nadolazećih blagdana većina ljudi odlazi u posjet bližnjima, ali što s biljkama ako je vaš odlazak dulji od nekoliko dana? Imamo rješenje za zalijevanje u odsustvu.

Svi izbivamo od doma barem nekoliko puta godišnje. Nekad na dulje, nekada kraće periode, a ni blagdani nisu iznimka. Nije nam uvijek zgodno tražiti nekoga da se brine za naše biljke, a nije rješenje niti ostaviti ih na milost i nemilost jer su pluća našega stana. Zato donosimo rješenja za preživljavanje biljaka, odnosno načine zalijevanja u odsustvu.

Odmah idi na:

Načini zalijevanja za kratko izbivanje

Ako odlazite na vikend ili na svega tjedan dana, to je relativno kratko razdoblje. Dovoljno je zaliti biljke prije odlaska i staviti ih na nešto toplije mjesto – pazite da biljkama ne bude prehladno. Nemojte ih ostaviti na prozorskoj dasci jer tu temperatura najviše oscilira tijekom izmjene dana i noći. Najbolje je smjestiti ih u najtopliju prostoriju u stanu. Ako imate malo biljaka nije loše staviti ih na hladnjak, jer će ih tamo grijati motor uređaja.

Tijekom izbivanja ljeti treba ih smjestiti na nešto hladnije mjesto – dobar izbor su sjeverno ili istočno orijentirani prozori. Na prozorima s južne strane obavezno navući zavjese kako izravno sunčevo svjetlo ne bi spržilo biljke.

Načini zalijevanja za dulje izbivanje

Ako biljkama trebamo osigurati vodu kroz dulji period, primjerice dvotjedni godišnji odmor, treba primijeniti sustav samoovlaživanja, koji se možemo pripremiti kroz nekoliko DIY metoda.

“Uradi sam” metode

Dvostruka sadnja biljaka

Dvostruka sadnja – stavljanje cijele tegle u veću teglu ispunjenu vlažnim tresetom. Prije toga je treset iz vanjske tegle potrebno namakati 24 sata kako bi postigao potrebnu vlažnost. Biljka preko rupica na dnu tegle upija vlagu koja joj je potrebna.

Izvor: Sobno i balkonsko cvijeće

Kada – tegle možete staviti i u kadu. Potrebno je dno prekriti s novinama ili drugom starom prostirkom i na nju staviti obrnute podloške. Tegle stavljamo na podloške, a kadu punimo vodom do vrha podloška. Kao i u prethodnom načinu kapilarnost će dovesti vodu do biljaka.

Traka od tkanine – uzimamo trake od tkanine koje mogu provoditi vodu, primjerice pamučne ili sintetičke tkanine. Jedan kraj tkanine uvući ćemo među korijenje biljke, ali oprezno jer je riječ o delikatnom postupku prilikom kojega možemo oštetiti korijen. Najbolje je biljku izvaditi iz unutarnje posude, umetnuti traku i nakon toga vratiti cvijet natrag u posudu. Drugi kraj trake uronimo u posudu s vodom. Voda će kapilarnim usponom doći do biljke.

Posuda s vodom – stavite tegle s cvijećem u plitke posude s vodom, primjerice podložak od neke druge, veće tegle. Preko vode stavite kamenčiće ili obrnuti podložak tegle kako posuda s cvijetom ne bi bila direktno u vodi. Time izbjegavamo namakanje korijenja. Na ovaj način stajat će na kamenčićima ili podlošku, na sigurnoj udaljenosti od vode, a opet primati potrebnu vlagu.

Izvor: Sobno i balkonsko cvijeće

Posuda za navodnjavanje s biljkom

Koji god način odaberete, biljku treba izvaditi iz vanjske tegle i ostaviti samo u unutarnjoj posudi koja na dnu ima rupice.

Uređaji za samozalijevanje

Ako niste dovoljno vješti ili nemate sve potrebne materijale za „uradi sam“ metode, postoji niz specijaliziranih prodavaonica u kojima možete nabaviti vrlo praktične uređaje za samozalijevanje.

To je primjerice kapilarna prostirka, prostirka izrađena od vlakana koja upijaju vodu. Dolazi u različitim veličinama i vrlo je praktična. Prostirku stavite na nepromočivu podlogu, najbolje sudoper, tako da njezin kraj visi u unutrašnjost sudoper. Stavite tegle s cvijećem na kapilarnu prostirku, a njen kraj uronite u posudu s vodom ili u napunjen sudoper. Prostirka dovodi vodu do biljki. Može u sebi sadržavati čak litru vode po kvadratu. Zove se kapilarna prostirka jer voda kapilarno prožima prostirku i na isti način dolazi do korijenja biljaka.

Kapilarna prostirka s biljkama
Kapilarnu prostirku najjednostavnije je držati na sudoperu. (Izvor: Sobno i balkonsko cvijeće)

Postoje i hidroponičke posude. Takve posude sadrže spremnike za vodu iz kojih vlaga dospijeva do biljke na principu kapilarnosti. Potrebno je samo održavati količinu vode na određenoj razini, a biljke onda same uzimaju onoliko vode koliko im je potrebno. Puno je lakše pratiti nivo vode nego razmišljati kada treba zaliti biljku pa je dobro rješenje za one koji nisu sigurni u pravilnu njegu.

Biljke koje ne traže njegu dok vas nema

Postoje i biljke koje zahtijevaju minimalnu njegu i za njih uopće ne treba brinuti ako izbivate od doma. Neke biljke vole život u zatvorenom – primjerice u mini vrtovima u terarijima ili bocama. Takve biljke imaju razvijen sustav samoodržavanja. Jako su praktične pa su idealne za zaboravne ili one koji su često na putu.

Prekrasne terarije možete pronaći kod Biljke.plants.

Pomoć prijatelja

Ako imate nekoga tko se može brinut za vaše biljke na dulji period, imajte na umu da su oni često previše brižni prema tuđim biljkama. U namjeri da se što bolje pobrinu za zelene ljubimice, često ih pretjerano zaliju, što je puno gore nego da ih zaliju premalo.

Kako bi izbjegli pretjeranu brigu prijatelja, objasnite im koje biljke treba zaliti koliko često i s koliko vode. Ne zaboravite im pripremiti sva potrebna sredstva kako bi se lakše snašli – kantice, poljevače, prskalice, ali i ubruse u slučaju prelijevanja vode. Možda zvuči kao puno posla, ali vašem privremenom vrtlaru i vama bit će izrazito drago kada se vratite i sve biljke budu u idealnom stanju!

Izvori:
Sobno i balkonsko cvijeće. K. Karlović, N. Pagliarini, A. Vrdoljak, I. Vršek. Zagreb: Gospodarski list, 1999.
Biljke u stanu i na balkonu 1. / prijevod Tatjana Šomaz. Split: Marjan tisak, 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *