Osnove uzgoja biljaka

Svaka je biljka drugačija i svi posjedujemo različite uvjete za uzgoj – izvore svjetlosti, temperaturu, vlažnost zraka i ostale utjecaje kojima su biljke izložene. Ne postoji određeni recept za uzgoj koji treba slijepo slijediti, ali postoje određene osnove uzgoja koje jednako vrijede za sve vrsta biljaka.

Odmah idi na:

SVJETLOST I TEMPERATURA

Svjetlost i temperatura
Svjetlost i temperatura su glavni okolišni čimbenici za rast biljaka. (Izvor: Pexels)

Mnoge biljke potječu iz tropskih krajeva i bez odgovarajućih uvjeta se neće dobro razvijati. U osnove uzgoja biljaka prvenstveno spadaju svjetlost i temperatura, zato se treba držati sljedećih pravila:

Zaštitite biljke od suhog i vrućeg zraka – potrebno je maknuti ih od grijalica kako se ne bi spalile, posmeđile i osušile se.

Sklonite biljke od hladnoće – ako biljke preko zime ostavimo na prozorskoj dasci, znaju uginuti zbog niske vanjske temperature te razlike vanjske i unutarnje temperature. Ako nužno moraju stajati na klupici, dobro je noću, kada je temperatura najniža, staviti ih drugdje.

Biljke ne vole propuh –na propuhu mijenjaju boju lišća, a ponekad i uginu.

Ne izlažite biljke direktnoj sunčevoj svjetlosti – biljke vole svjetlost, ali izloženost direktnoj sunčevoj svjetlosti može dovesti do „paljenja“ lišća, promjene boje i trajnih oštećenja.

Biljke trebaju svjetlost i zimi – iako zimi većinom miruju, da bi ostale zdrave i dalje trebaju svjetlost.

ZALIJEVANJE

Zalijevanje biljaka
Zalijevanje je najvažniji od svih uvjeta za uzgoj kućnog bilja. (Izvor: Pexels)

Ponekad je teško odrediti što radimo krivo, jer pokazatelji neravnoteže znaju biti slični i za premalo i previše vode, ali postoje neka pravila:

Biljka se ne smije potpuno isušiti – većina sobnog bilja voli biti u vlažnom supstratu. Trebamo ih zalijevati malom količinom vode, samo onda kada se supstrat u posudi čini suhim, a to provjeravamo prstima.

Biljke treba zalijevati redovito – uvijek je bolje zalijevati češće s manjom količinom vode, nego rjeđe obilno.

Biljke vole prskanje – posebno kada je zrak topao i suh, jer je većina sobnog bilja tropskog porijekla. Kada su listovi isušeni, požutjeli i savijeni, to je znak da nedostaje vlage u zraku.

Biljke ne vole biti u mokrom – višak vode dovodi do truljenja korijena. Potrebno je dvadesetak minuta nakon zalijevanja izliti višak vode.

Ljeti zalijevamo najobilnije, zimi najmanje – ljeti biljke imaju najintenzivniji rast, a temperatura je najviša. Zimi treba ograničiti ili potpuno prekinuti zalijevanje zbog stanja mirovanja biljki. Ipak, supstrat mora biti vlažan jer je biljka i zimi živa.

NJEGA LISTOVA I CVJETOVA

Uzgoj listova i cvjetova
Odstranjivanje uginulih listova i cvjetova je važno. (Izvor: Pexels)

Ne treba zaboraviti da u osnove uzgoja biljaka spada njega listova i cvjetova. Biljke treba često nadgledati i odstranjivati oštećene i uginule dijelove listova i cvjetova kako bi nastavila nesmetano rasti. Što raditi:

Odstraniti uginule cvjetove – siječemo ih škarama, odmah ispod čaške.

Odstraniti uginule listove – njih napadaju bakterije i plijesni, a one se s vremenom mogu proširiti na cijelu biljku. Listovi se sijeku oštrim škarama, odmah kod peteljke ili iznad zemlje.

Nemojte se zabrinuti ako odumiru donji listovi – to je prirodni proces života biljke.

I biljke trebaju oslonac – najbolji su bambusovi štapovi i savitljiva žica.

Listovi ne vole prašinu – prašina zatvara pore listova pa biljka ne može disati. Dovoljno je jednom mjesečno s listova odstraniti prašinu.

PRESAĐIVANJE I PRIHRANJIVANJE

Presađivanje biljaka
Kada je biljki tijesno, vrijeme je za novu teglu. (Izvor: Pexels)

Zdrave biljke neprestano rastu i razvijaju se pa im tegle postaju premale. Potrebno je nadgledati biljku i kada joj postaje tijesno presaditi ju, ali jako je važno izabrati povoljno razdoblje za presađivanje kako biljku ne bismo šokirali. Na što paziti:

Raditi kontrolu korijenja – kada korijenje viri kroz otvor na dnu posude, to je znak da biljka treba veću posudu.

Presađujte biljku prije nego krene ponovno rasti – najpogodnije je biljku presaditi kada se budi iz zimskog mirovanja. Ako predugo čekamo, možemo oštetiti mlade izdanke i korijene.

Prihranjujemo ljeti, zimi ne – biljke ljeti treba redovito prihranjivati jer su u intenzivnoj fazi rasta. Zimi biljke ne prihranjujemo! Tada su u fazi mirovanja i nisu im potrebne mineralne soli.

Ako usvojite osnove uzgoja biljaka, vaše će zelene ljubimice uživati, biti zdrave i širiti se, a vaš dom bogatiji – biljkama i kisikom!

Izvor:
Biljke u stanu i na balkonu 1. / prijevod Tatjana Šomaz. Split: Marjan tisak, 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *