Tko treba cvjetove uz ovakve listove? Kroton ne.

Kroton je jedna od sobnih biljki s najupečatljivijim listovima. No da bi uspješno uzgojili ovaj dekorativni, šareni grmić morat ćete izdvojiti nešto više vremena i uložiti dosta truda. Jednom kada uspijete, bit će najljepši ukras vašeg doma.

Odmah idi na:

Postoji više vrsta koje se međusobno razlikuju po boji i veličini listova – mogu biti uski i izduženi, u obliku mača, ali i drugih nepravilnih oblika. Svima je zajedničko što su kožasti i čvrsti. Rubovi listova su glatki ili valoviti, ovisno o vrsti, ali svi imaju specifičnu izrazito žutu, narančastu i ružičastu mrežu žilica koja se proteže duž tamnozelenih listova. Što je više izložen svjetlu, to su njegove šare življe.

Sve vrste Krotona izrastaju u bujne grmove visine 30 do 60cm, širine 30 do 45cm. Ako ih se redovno obrezuje tijekom proljeća, bit će još razgranatiji i bujniji.

Potječe iz Malezije, Polinezije i Šri Lanke pa zahtjeva puno topline i vlage. Odgovaraju im dobro osvjetljena mjesta i stabilna temperatura između 18 i 21 stupnja.

Uzgoj u proljeće i ljeto

Kroton se presađuje pred kraj vegetacijskog razdoblja, u veljači. Posebno je važno presaditi ga kada korijeni imaju premalo mjesta u posudi. Prepoznat ćete to po tome što su počeli izbijati kroz rupice na dnu posude ili po tome što su novi listovi manji od ostalih. Odgovara mu zemlja koja sadrži glinu.

Kroton u tegli
Odrasla biljka Krotona izrasta u poveći grm. (Izvor: Pexels)

Ako se Kroton previše razgranao ili izrastao asimetrično, potrebno je obrezati ga u ožujku – na mjestu na kojemu radimo rez curit će mliječna tekućina, a kako bi to spriječili dobro je rez posuti drvenim ugljenom u prahu ili sumporom.

Topli mjeseci su vrijeme intenzivnog rasta biljke i tada je najvažnije Krotonu osigurati stabilnu temperaturu i svjetlost. Može podnijet i temperature iznad 20 stupnjeva, ali ne voli velike temperaturne promjene. Uspješnom rastu doprinijet će i svakodnevno jutarnje prskanje listova kako bi mu se osigurala potrebna vlaga – dobro je koristiti vodu s manje kamenca.

Od ožujka do rujna redovito se zalijeva jer zemlja treba biti vlažna. Treba koristiti meku vodu. Nakon 10 minuta od zalijevanja izlijte višak vode iz tegle. Prihrana se koristi svaka 2 tjedna jer brzo raste i učestalo su mu potrebne hranjive tvari. Prilikom zalijevanja u vodu dodajte malo tekućeg gnojiva za lisnate biljke.

Uzgoj u jesen i zimu

Tijekom hladnijih mjeseci Kroton prelazi u fazu mirovanja i njegu treba prorijediti. Zalijevanje je potrebno samo kako se zemlja u tegli ne bi potpuno osušila, odnosno treba zaliti tek toliko da bude umjereno vlažna. Koristite vodu sobnu temperature, ona direktno iz slavine može ga šokirati hladnoćom. Prihrana se dodaje svakih 8 tjedana, u umjerenoj količini.

Lišće Krotona
Za uzgoj Krotona ključne su stabilna temperatura i vlaga. (Izvor: Pexels)

Kroton treba dosta svjetla i zimi i voli svježi zrak, ali nikako ne voli propuh. Pripazite, temperatura se zimi ne smije spuštati ispod 15 stupnjeva. Također nije dobro ni da prelazi 20 stupnjeva. Izražene promjene nikako mu ne odgovaraju.

Razmnožavanje

Razmnožava pomoću reznica. Koristimo reznice s bočnih izdanaka, duge 7 do 10cm. Treba birati vrhove izdanaka s više listova i rezati ih vrlo oštrim nožem. Odmah nakon odsijecanja reznice se moraju staviti u vodu kako bi se spriječilo istjecanje mliječne bijele tekućine. Nakon toga se reznice smještaju u supstrat načinjen od izmiješane zemlje za cvijeće i pijeska, u omjeru 1:1.

Kako bi se reznice što bolje primile i brzo pustile korijenje, treba ih smjestiti na svjetlo, ali zasjenjeno mjesto i osigurati im umjerenu temperaturu, između 25 do 30 stupnjeva. Ako su uvjeti zadovoljeni, reznice će se primiti nakon 4 tjedna. Nakon ukorjenjivanja mlade biljke treba presaditi u posude sa zemljom bogatom mineralima.

Kroton uvećano
Postupak razmnožavanja Krotona je prilično zahtjevan. (Izvor: Pexels)

Korisni savjeti

Kroton treba redovito prskati jer suh zrak pogoduje razvoju štetočina poput crvenih pauka – stvaraju male paučine na poleđini listova. Osim pauka, Kroton znaju napasti i crvi te štitaste uši. Prepoznat ćemo ih po bijelim paperjastim nakupinama na poleđini lista. U slučaju pojave ovih štetočina treba listove tretirati insekticidima koji sadrže malation. Dobro je preventivno takvo sredstvo pomiješati s vodom prilikom zalijevanja i koristiti je 2 do 3 puta godišnje.

Ako uočite žute listove i njihovo opadanje, to je znak da ste biljku zalijevali nedovoljno ili previše, ali uzrok mogu biti i loši svjetlosni uvjeti, niske temperature ili nedostatak minerala.

Ako vidite listove koji blijede, vaša biljka nema dovoljno svjetla pa joj potražite bolju poziciju.

Požutjeo list Krotona
Promjene boje kod listova i opadanje znak su da Krotonu nešto ne odgovara. (Izvor: Unsplash)

Savijeni listovi javljaju se kao posljedica izravnog izlaganja sunčevim zrakama. Treba ih držati u polusjeni kako bi ovo prevenirali.

Donji listovi koji opadaju i smeđi rubovi lista pokazuju da je temperatura za biljku suviše niska. Kroton će negativno reagirati na svaku naglu promjenu temperature.

Listovi sa smeđim vrhovima javljaju se kada su zrak ili supstrat previše suhi. Češće zalijevajte bilju i ne zaboravite na potrebnu vlagu u zraku.

Krotoni trebaju puno brižne njege i uzeti će vam dosta vremena ako želite uzgojiti veliku i zdravu biljku. Ako ga zanemarimo na neko vrijeme, teško ćemo ga uspjeti vratiti u život.

Utjecaj na zdravlje

Kroton pročišćava zrak u prostoriji u kojoj se nalazi – možda ne u tolikoj mjeri kao druge sobne biljke, ali ne treba zanemariti njegov pozitivan utjecaj. Osim toga, ima visoku stopu transpiracije što ih čini prirodnim ovlaživačem zraka. Suhi zrak je jako čest zimi u grijanim prostorima, a pogodan je za razvoj kašlja i prehlade.

Osim benefita koje nam Kroton pruža samim postojanjem u našem domu, također ima i medicinsku upotrebu. Već se sada upotrebljava u farmaciji, a potencijal korištenja i dalje fascinira znanstvenike. Ipak, nemojte ga koristiti u zdravstvene svrhe na svoju ruku, jer između ostaloga sadrži i otrovne tvari! Prepustimo ovaj dio stručnjacima.

Kroton ima bijelu mliječnu tekućinu pa je prilikom njege najbolje nositi rukavice. U slučaju izravnog doticaja može izazvati iritaciju kože.

Kućni ljubimci

Kroton je otrovan za kućne ljubimce! Svi dijelovi biljke su toksični, od listova do stabljike, ali u nekim slučajevima postoji suživot.

Pas koji leži
Suživot ljubimaca i Krotona je moguć, ali se ne preporučuje! (Izvor: Unsplash)

Psi i mačke generalno ne vole okus Krotona jer je vrlo gorak. Najvjerojatnije će nakon prvog kušanja biljke odustati od žvakanja. Ipak, opasno je ako pojedu dijelove biljke. To može izazvati probavne probleme, oticanje usta, iritaciju kože i pretjerano slinjenje.

Neki preporučuju „upoznati“ Krotona sa svojim ljubimcem i gledati kako će reagirati. Najčešće ih privlači lišće zbog upečatljive boje, ali često uopće nisu zainteresirani za biljku. Ako ne stupaju u interakciju s Krotonom, vjerojatno ih možete držati u stanu, ali zbog opasnosti od trovanja preporuča se ne uzgajati ga ako imate četveronožne ukućane.

Izvori
Biljke u stanu i na balkonu 1. / prijevod Tatjana Šomaz. Split: Marjan tisak, 2007.
Enciklopedija sobnog bilja. Juergen Wolff / prijevod Tatjana Šormaz, Split Marjan tisak, 2008.
Sobno i balkonsko cvijeće. K. Karlović, N. Pagliarini, A. Vrdoljak, I. Vršek. Zagreb: Gospodarski list, 1999.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *