Božićna zvijezda može doživjeti više od jednog Božića

Najčešće se dogodi da Božićna zvijezda nakon blagdana završi u smeću. Uz pravilnu njegu možete ju imati godinama.

Odmah idi na:

Božićna zvijezda tradicionalni je božićni cvijet, svima omiljen zbog crvenih i zelenih listova. Listovi su veliki, tamnozeleni sa šiljastim vrhovima. Cvjetovi se javljaju na kraju grana, a pricvjetni listovi oko njih su najčešće tamnocrvene boje.

Božićna zvijezda
Pricvjetni listovi Božićne zvijezde atraktivniji su od cvjetova (Izvor: Unsplash)

U prirodi je Božićna zvijezda velika grmolika biljka koja može narasti do 5m, ali biljke za kućni uzgoj su prilagođeni hibridi koji rastu 40 do 50cm.

Potječe iz tropskih krajeva pa je prilično osjetljiva na temperaturu. Voli prozračne prostore sa stabilnom temperaturom tijekom cijele godine, između 10 i 22 stupnja. Treba paziti da se drži dalje od izvora topline kako se listovi ne bi spalili.

Vrste

Božićna zvijezda je hibrid nastao prilagođavanjem željenim uvjetima pa postoji puno vrsta. Nećemo vas zamarati latinskim nazivima, dovoljno je prepoznati ih prema različitim bojama pricvjetnih listova: tradicionalna crvena, roza, bež i narančasta.

Njega u jesen i zimu

Kada kupite Božićnu zvijezdu, dobro razmislite gdje ćete ju smjestiti, jer voli stalne klimatske uvjete i može reagirati na svaku promjenu. Tijekom zimskih mjeseci odaberite sjenovito mjesto na kojemu dobiva samo indirektnu svjetlost. Voli nekoliko sati svjetla i duge, tamne zimske noći. Pricvjetni listovi i cvjetovi najbolje se razvijaju u potpunoj sjeni.

Zalijevanje Božićne zvijezde najučestalije je dok je još mlada, a potreba za vodom se smanjuje kako biljka razvija pricvjetne listove. Uvijek provjerite vlažnost supstrata i pričekajte dok se skroz ne osuši prije zalijevanja. Dajemo joj vodu tek kada je površinski sloj supstrata suh, na dubini od 3 do 5cm. Može se zalijevati klasično odozgo, a može se i cijela tegla uroniti u vodu na 10ak minuta i pustiti da se ocijedi. Prihrana tijekom zimske sezone cvjetanja nije potrebna.

Voli vlažan zrak pa je zimi dobro prskati listove zbog suhog zraka u grijanim prostorima. Prilikom prskanja nemojte vlažiti cvijet i pricvjetne listove, nego samo donje listove. Neka voda iz slavine malo odmori prije prskanja kako ne bi bila prehladna i šokirala našu Zvijezdu.

Cvijet
Komplicirani dio uzgoja je stvoriti uvjete za cvjetanje Božićne zvijezde (Izvor: Unsplash)

Ako ste uspjeli održati Božićnu zvijezdu na životu tijekom cijele godine, početkom listopadu ulazi u novu zimsku sezonu cvjetanja i potrebno je držati se posebnih pravila kako bi uistinu ponovno cvjetala – ovdje dolazimo do kompliciranog dijela uzgoja, jer je za razvoj cvjetova potreban potpuni mrak.

Tijekom noći biljku treba prekriti kutijom ili neprozirnom tkaninom i tako ostaviti do jutra – ovo je period od otprilike 14 sati mraka. Tijekom dana treba raditi suprotno i pružiti joj dosta indirektnog svjetla. Ponavljati postupak sve dok se ne razviju cvjetovi – jednom kada se pojave nije više potrebno noćno prekrivanje biljke. Oboružajte se strpljenjem jer ovo traje otprilike 2 mjeseca, do početka prosinca.

Njega u proljeće i ljeto

S početkom proljeća Božićnoj zvijezdi više nije potreban dugi mračni period. Možete ju smjestiti na nešto osvjetljenije mjesto ili ostaviti na istoj poziciji ako u toplim mjesecima dobiva više svjetlosti.

Nakon što ocvjeta, Zvijezda ulazi u fazu mirovanja i tada će trebati manje vode i rjeđe zalijevanje. Provjerite kada je površina supstrata suha i zalijte, ali u nešto manjoj mjeri nego kada je u fazi cvjetanja. Kada primijetite da je ponovno krenula faza rasta i razvijaju se mladi listovi, prijeđite na češće zalijevanje, ali ponovno se držite metode suhe površine supstrata.

U proljeće završava faza zimskog mirovanja i biljka se pomlađuje i prelazi u fazu rasta. Prije nove faze rasta potrebno ju je odrezati. Reže se na otprilike 10cm visine i nastaviti sa zalijevanjem i prihranjivanjem.

Rozi cvjetovi
U proljeće nakon završetka cvatnje obavezno je rezanje biljke (Izvor: Pexels)

Tijekom ljetnih mjeseci i faze rasta prihranjuje se otprilike svaka 2 tjedna. Dobro je s ovakvom intenzivnijom prihranom krenuti kada se počnu pojavljivati novi mladi listovi.

Božićna zvijezda je spororastuća biljke i ne treba je često presađivati. Pazite na korijenje i ako primijetite da je krenulo izlaziti kroz rupice na dnu tegle, znači da je vašoj Zvijezdi postalo tijesno. Najbolje je presaditi ju u malo veću posudu, nakon sezone cvatnje, a prije nego započne sezona novog rasta. Ako je vaša Zvijezda razvila nekoliko mladica, prilikom presađivanja mogu se svaka odvojiti u drugu posudu.

Razmnožavanje

Božićna zvijezda razmnožava se putem reznica u proljeće i razmnožavanje nije pretjerano zahtjevno.

Režu se bočni izboji, mladice i s njih se skidaju svi donji, veći listovi. Pazite da je duljina odrezane mladice oko 10 cm i da ima nekoliko listova na njoj. Reznice se mogu staviti u vodu i na taj način će brže pustiti korijenje. Drugi način je direktno stavljanje reznica u mješavinu zemlje i pijeska u omjeru 1:1. U tom slučaju male biljčice potrebno je održavati u konstantno vlažnom supstratu i dalje od sunčevih zraka. Proces ukorjenjivanja u supstratu traje otprilike 3 tjedna i nakon toga se može presaditi.

Korisni savjeti

Ako Božićnu zvijezdu planirate imati samo tijekom zimske sezone, nije ju potrebno prihranjivati.

Pricvjetni list
Svaka promjena na listovima znak je da Božićnoj zvijezdi nešto ne odgovara. (Izvor: Unsplash)

Božićna zvijezda osjetljiva je na izvore topline i svjetlost. Ako primijetite spaljene listove, znači da je smještena blizu izvora topline i dobro je premjestiti ju. Žute pjege na listovima nastaju od prevelikog izlaganja suncu.

Ako primijetite da vaša biljka vene, to je znak pretjeranog zalijevanja i truljenja korijena. Božićna zvijezda treba dobar supstrat i ne smije stajati u vodi kako bi se zaštitio korijen.

Opadanje listova se najčešće događa zbog previsoke temperature i premale vlažnosti zraka. Ovo je lako popravljiv problem i dovoljno je samo sniziti temperaturu ili premjestiti biljku na hladnije mjesto.

Utjecaj na zdravlje

Listovi i stabljika sadrže bijelu mliječnu tekućinu pa je dobro obrezivati Zvijezdu u rukavicama.

Božićna zvijezda pročišćava zrak u prostoriji u kojoj se nalazi. Ima velike i široke listove zbog kojih je bolji pročišćivač od biljaka sa sitnim lišćem. Uspješno uklanja formaldehide, jedne od glavnih zagađivača zraka u zatvorenom prostoru.

Postoji dosta istraživanja o uporabi u medicinske svrhe. Budući da joj je inicijalni dom Meksiko, još su stare Maje i Asteci upotrebljavali ovu biljku za liječenje nekih stanja poput problema s kožom i reproduktivnim organima, probavne smetnje i sl. Medicinske svrhe prepustit ćemo znanstvenicima, a mi ćemo je nastaviti njegovati kao jednog od pročišćivača zraka u našem domu.

Kućni ljubimci

Božićna zvijezda i kućni ljubimci relativno se slažu. Istraživanje je pokazalo da žvakanje i jedenje listova mogu dovesti do probavnih problema, ali neće dovesti do smrtnog ishoda!

Mačka
Božićna zvijezda i ljubimci mogu dijeliti životni prostor. (Izvor: Unsplash)

Kako bi spriječili male šapice u girckanju Božićne zvijezde, najbolje je staviti je na mjesto van njihovog dosega.

Božićna zvijezda najčešće je s nama tijekom blagdanske sezone, ali ako ste voljni izdvojiti nešto više truda i vremena, može postati trajnim stanarom vašega doma. Ako vam to baš nikako ne uspjeva, u Ikea novoj ponudi može se pronaći umjetna božićna zvijezda koja će sigurno doživjeti više nebrojeno Božića!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *