Alokazija amazonica – tropska princeza kojoj nikad nije dosta vlage

Alokazija amazonica je prekrasna biljka s iznimno upečatljivim i neobičnim listovima u obliku strijele. Naviknuta je na tropsku klimu pa je nešto zahtjevnija. Za njezino održavanje trebat će vam prskalice za vlaženje zraka i dobro ugrijan prostor.

Odmah idi na:

Inače alokazije potječu s Bornea i s Filipina i vole tropsku klimu – toplu i vlažnu. Poznato je oko 70 vrsta, a razlikuju se po boji, veličini i obliku listova. Listovi mogu biti jednobojni ili s izraženim svijetlim žilicama. U ovom članku donosimo sve što trebate znati o vrsti alocasia amazonica.

Iako je kod nas najpoznatija alokazija odorii, popularno nazvana Adam, sve češće se može naći i alokazija amazonica – izgledom puno upečatljivija biljka s listovima u obliku strijele i izraženim bijelim žilicama. Stekla je popriličnu popularnost zahvaljujući društvenim mrežama.

Relativno je mala biljka i neće narasti preko visine od 1 m. Ima nisko nadzemno stablo koje raste iz lukovice – rizoma. Listovi su izduženi, špičastog oblika s dugim uškama, prosječeni na gornjem djelu poput srca. Narastu 30 do 60 cm. Ima bijele, lako uočljive žilice koje joj daju poznati šarm! S donje strane lista potpuno je ljubičasta što dodatno pridonosi dojmu.

Poleđina lista alokazije
Specifično ljubičasto naličje lista alokazije amazonice. (Izvor: Unsplash)

Njega u proljeće i ljeto

Alokazija tijekom toplih mjeseci voli polusjenu, bez izlaganja izravnom suncu. Odgovarat će joj i potpuno zasjenjeno mjesto ako je prostor u kojem se nalazi svijetao.

Naviknuta je na tropske uvjete – voli višu temperaturu zraka. Tijekom ljetnih mjeseci najbolje joj odgovara između 20 i 25 stupnjeva. Nemojte ju iznositi na balkon ili terasu kako je pretjerana ljetna toplina ne bi šokirala.

Za uspjeh vaše alokazije presudna je vlažnost zraka. Potječe iz kišnih šuma pa je potrebno često vlažiti listove. Prilikom visokih ljetnih temperatura dobro je to raditi svakodnevno.

Alokazija i prskalica
Alokazija nikako ne uspijeva bez vlažnog zraka pa pripremite prskalice. (Izvor: Pexels)

Zalijeva se na način da se supstrat u kontinuitetu održava vlažnim. Ljeti to znači češće zalijevanje zbog visokih temperatura. Preferira meku vodu jer joj neke supstance iz vodovodne vode ne pašu. Možete upotrebljavati kišnicu ili prokuhati vodu iz slavine prije zalijevanja.

Prihrana se dodaje otprilike svaka 2 tjedna do mjesec dana tijekom sezone vegetacije, u periodu od travnja do rujna. Možete ju gnojiti običnim gnojivom za cvijeće.

Alokazija se presađuje u rano proljeće, svake druge ili treće godine. Ako uočite da joj je teglica premala, možete ju presaditi i jednom godišnje. Ako primijetite gužvu u loncu, najbolje je odmah ju presaditi, neovisno o godišnjem dobu. Na to će vam ukazati popriličan broj listova ili korijenje koje viri na dnu unutarnje tegle.

Pri presađivanju koristite klasičnu zemlju za cvijeće pomiješanu sa šljunkom radi drenaže. Ako vam ovo zvuči pretjerano komplicirano, možete upotrijebiti supstrat za orhideje.

Alokazija amazonica
Ako se alokazija poprilično razgranala, korijenju i gomoljima će brzo postati tijesno unutar tegle. (Izvor: Unsplash)

Nije ju potrebno obrezivati. Prirodan tijek rasta je da iz listova nastaju novi, obično nešto veći listovi, a nakon toga oni stari polako odumiru. Kada vidite da se donji listovi suše i venu, slobodno ih uklonite.

Njega u jesen i zimu

Za vrijeme jeseni i zime alokazija će tražiti više svjetla pa ju premjestite na dobro osvjetljeno mjesto, ali pazite da je svjetlost difuzna, odnosno da nije izložena direktnom suncu.

Tijekom hladnih mjeseci kreće sezona grijanja. Ne zaboravite da je za alokaziju najvažnija vlažnost zraka pa ne zaboravite redovno ju prskati u periodu kada su vam uključeni radijatori. Alokazija amazonica će pozdraviti i korištenje difuzora koji ovlažuje suhi unutarnji zrak.

alokazija list uvećano
Alokazija zahtjeva puno vlage i zimi! (Izvor: Pixabay)

Dosta je osjetljiva na hladnoću i neće podnijeti zimske temperature ispod 18 stupnjeva. Obavezno je držite u grijanoj prostoriji. Nemojte ju smjestiti blizu izvora topline da joj se listovi ne bi spržili. Pazite i da je nešto udaljenija od prozora jer temperatura poprilično varira na prozorskoj klupici izmjenom dana i noći.

Zalijevanje zimi treba biti štedljivo. Biljka je tada u fazi mirovanja i neće tražiti puno vode. Iako štedljivo, zalijevajte tako da se supstrat nikada ne osuši u potpunosti. Dobro pazite da ne pretjerate jer to može dovesti do truljenja korijena i ugibanja biljke.

Nakon rujna prihrana se ukida. Biljka je u mirnoj fazi i gnojivo može dovesti do spaljivanja korijenja. S prihranom ponovno nastavite u proljeće.

Razmnožavanje

Razmnožavanje se vrši u rano proljeće pa ga je najbolje obaviti tijekom presađivanja alokazije. Radi se na način da se podjele rizomi, odnosno lukovice, a može se razmnožiti i odvajanjem mladih biljčica.

Alokazija amazonica
(Izvor: Pexels)

Kada razmnožavate putem rizoma/lukovica pripazite da su tvrde – meke lukovice ukazuju na probleme. Lukovice postavljate u nove teglice tako da korijenje koje se pušta iz njih bude okrenuto prema dolje. Posadite u supstrat koji ima dobru drenažu, najbolje od mješavine zemlje i šljunka. Nakon sađenja održavajte supstrat vlažnim i na svijetlom mjestu.

Odvajanje mladih biljčica vrši se kada se na jednom gomolju nalazi više spojenih mladih biljčica. Nakon nekog će se vremena same razdvojiti, ali ako je u tegli tijesno, možete ih razdvojiti radeći rez oštrim nožem. Rez se radi vertikalno, pazeći da se ne ošteti korijen, odnosno da svaka biljčica prođe gotovo netaknuto. Nakon odvajanja sade se u klasični supstrat za alokaziju i dobro zaliju.

Korisni savjeti

Ako se alokazija zimi nalazi na hladnom i tamnom mjestu, listovi će odumrijeti – to je njezin način preživljavanja u nepovoljnim uvjetima. Rješava se listova i snagu čuva za jačanje gomolja i korijenja. Do toga dolazi ako ju se smjesti blizu prozora zbog niže temperature. Ako biljka usahne, ostavite gomolj u teglici i vjerojatno će ponovno izrasti kada joj uvjeti budu odgovarali – na proljeće.

Alokazija je pravi sakupljač prašine! Kao i druge biljke s velikom površinom lišća skuplja prašinu iz zraka. Budući da voli vlagu, prašina se skuplja još lakše pa je dobro povremeno joj prebrisati listove vlažnom krpom kako bi joj otvorili pore i omogućili disanje.

alokazija iz ptičje perspektive
Velika površina listova brzo skuplja prašinu koju treba brisati da ne začepi pore biljke (Izvor: Pexels)

Utjecaj na zdravlje

Alokazija amazonica je dobra u pročišćavanju zraka. Kao i sve biljke s velikom površinom listova dobro apsorbira ugljikov dioksid i otpušta kisik u zrak.

Alokazija amazonica
(Izvor: Pexels)

Inače je otrovna za ljude pa se zna dogoditi da ljudi s osjetljivom kožom dobiju osip na dijelovima tijela koji su bili u doticaju s tekućinom alokazije koja se javlja na mjestu reza. U slučaju da se pojavi osip, zahvaćeno područje dobro isperite vodom.

Kućni ljubimci

Alokazija amazonica je opasna za kućne ljubimce, ali samo u slučaju da je progutaju! Nije smrtonosna – do ovog ishoda bi moglo doći samo u slučaju da ljubimci pojedu cijelu biljku, što se neće dogoditi budući da je prvi prožvakani listić iritans i neće nastaviti s jedenjem!

Ono što ljubimce iritira prilikom kušanja su kalcijevi oksalati koji se nalaze u lišću. Prilikom žvakanja i gutanja dovest će do iritacije usta i jezika te povraćanja. Stoga se alokaziju preporuča držati u stanovima s kućnim ljubimcima samo ako je smještena dalje od njihovog dosega.

Tužan pas
Nije preporučljivo da alokazija i ljubimci dijele životni prostor. (Izvor: Unsplash)

Alokazija je relativno zahtjevna biljka jer ne može bez vlage. Mala osjetljivica mora boraviti u prostoru s minimalnom vlagom do 30% pa će uspjeti samo ako joj osigurate prilično vlažnu mikroklimu. Ipak, listovi su joj specifični i zaista unose dašak tropske atmosfere u stan pa se isplati malo potruditi!

Izvori
Enciklopedija sobnog bilja. Juergen Wolff / prijevod Tatjana Šormaz, Split Marjan tisak, 2008.
Mala vrtlarska biblioteka: Sobno bilje. D.G. Hessayon. Mozaik Knjiga: Zagreb, 2002.
Houseplant Central: Alocasia amazonica
Just House platns: Propagating alocasia
Pet poison helpline: Alocasia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *