Za stvaranje Adama u svome domu ne morate biti Michelangelo

Biljka Adam oduzimat će dah u vašem domu baš kao što Michelangelov Adam oduzima dah u Sikstinskoj kapeli! Alokazija odora, poznatija pod lokalnim nazivom Adam, atraktivna je tropska biljka prepoznatljiva po svojim izraženo zelenim listovima. Prilično je jednostavna za uzgoj, a uz to i nevjerojatno upečatljiva.

Odmah idi na:

Alokazija odora potječe iz prašuma Japana i Kine te ostalih dijelova istočne i jugoistočne Azije. Zbog veličine i oblika lista neki je zovu slonovo uho, a nadimak kineski taro i Budina ruka nosi zbog svog azijskog porijekla.

Ima razgranat korijen i rizom, lukovicu iz kojih rastu nadzemni listovi. Veliki listovi nalaze se na tankim, ali čvrstim stapkama koje dosežu visinu od 30 do 80cm. Na svakoj stabljici pušta po jedan list, iz kojeg se razvija novi, obično još veći list od prethodnoga.

Njega u proljeće i ljeto

Adam voli svjetlo, ali ne i izravne sunčeve zrake. Najbolje je smjestiti ga u dobro osvjetljenu prostoriju, po mogućnosti istočno orijentiranu. Na taj će način dobiti puno svjetla u jutarnjim satima kada sunce nije prejako. Pretjerano izlaganje direktnom suncu može dovesti do oštećenja listova – mogu se spržiti ili požutjeti. U prostorima s puno direktnog svjetla dobro je koristiti zavjese koje će svjetlo učiniti difuznim.

Adam
Perlit se koristi da bi supstrat bio što prozračniji i rahliji. (Izvor: Pexels)

Adam voli dosta vlage pa je zalijevanje ljeti gotovo svakodnevan posao. Tijekom toplih mjeseci Adama možete iznijeti u vrt ili na balkon. Ako boravi vani zalijevanje će biti nešto češće i obilnije. Pripazite da se voda ne zadržava u tegli kako ne bi došlo do truljenja korijenja. Najbolje je zalijevati ga svakodnevno, ali umjereno. Na taj način održavat ćete vlažan supstrat – idealne uvjete za Adama!

Nemojte dopustiti da se supstrat osuši. Suša najviše šteti Adamu i dovodi do ugibanja biljke. Najbolje je vlažnost supstrata provjeriti prstima. Ako je 1 do 2cm gornjeg sloja suho, možete zaliti. Voli meku vodu pa je možete prokuhati ili pustiti da odstoji neko vrijeme prije zalijevanja.

Adamu najbolje odgovara lagan, dobro propustan supstrat. Voli vlažno tlo s drenažom pa je dobro u zemlju umiješati prirodne tvari poput mahovine. Poslužit će i perlit – sitni kamenčići za bolju prozračnost supstrata, ali i obični treset.

Mokar list Adama
Kad su dani vrući, a zrak suh, redovito prskajte Adama. (Izvor: Pexels)

Adam je tropska biljka pa voli veću vlažnost zraka. Dobro je koristiti prskalice kako bi mu stvorili potrebne uvjete. Voda treba biti mlaka, posebno u najtoplijim ljetnim danima, kako ne bismo šokirali Adama. Ako imate vremena, ljeti je dobro prskati ga svaki dan. Idealno u jutarnjim satima, prije nego temperatura krene rasti.

Prihrana se dodaje otprilike svaka 2 tjedna do mjesec dana tijekom sezone vegetacije, u periodu od travnja do rujna. Možete ga gnojiti običnim gnojivom za cvijeće ili gnojivom za lisnate biljke. Dobra je opcija zamiješati gnojivo u upola manjoj koncentraciji nego na uputstvima pa prihranu dodati češće u manjoj koncentraciji.

Adam se presađuje u proljeće. Primijetit ćete da mu je malo prostora kada korijenje krene izlaziti kroz rupice na dnu unutarnje tegle ili kada male biljčice koje rastu uz matičnu izgube čvrst oblik. Adam voli dosta prostora pa navalite na presađivanje čim uočite gužvu u tegli. Iako vam tegla s Adamom može izgledati pomalo prazno, ne dajte da vas to zavara. Adam voli biti komotan.

Njega u jesen i zimu

Tijekom hladnijih mjeseci Adam ulazi u fazu mirovanja. U tom periodu ne traži puno vode niti prihranu. Zalijevajte štedljivo – rjeđe i s manje vode. Prevelika količina vode u fazi mirovanja može naštetiti korijenu. Bit će dovoljno zaliti jednom tjedno.

Adam brojni listovi
Tijekom zime najveći problem predstavlja previše vode i suh zrak (Izvor: Unsplash)

Tijekom hladnih mjeseci kreće sezona grijanja. Izvori topline suše zrak u prostoru pa Adama treba prskati i zimi, a nije na odmet niti brisati listove vlažnom krpom jednom tjedno kako bi maknuli skupljenu prašinu i omogućili listovima da dišu.

Adamu najviše odgovara temperatura od 18 do 25 stupnjeva pa ga dobro utoplite zimi. Ne voli vjetar i propuh pa ga nastojte odmaknuti od prozora i prozorskih klupica – izmjena dnevne i noćne temperature ondje je najizraženija.

Razmnožavanje

Adama razmnožavamo u proljeće putem rizoma. Najbolje je to napraviti prilikom presađivanja biljke. Podijelimo rizome, lukovice u nove teglice. Odgovarat će im rahliji supstrat pa možete pomiješati treset s pijeskom.

Alat za vrt
Adama je najbolje presaditi u rano proljeće, prije nove sezone rasta. (Izvor: Pexels)

Može se razmnožavati i reznicama. Od matične biljke oštrim nožem odvajamo nove pupove. Radimo okomiti rez, pazeći pri tome da ne oštetimo matičnu biljku i nove biljčice. Odvojenu biljku također stavljamo u supstrat od mješavine pijeska i treseta.

Nove biljke držite na toplome, odnosno nemojte dopustiti da se temperatura spusti ispod 20 stupnjeva. Osim toga, pobrinite se da redovno vlažite listove.

Korisni savjeti

Ako uočite da su stabljike mekane i mlohave, to je znak da Adam nema dovoljno mjesta. Presadite okolne biljčice u nove tegle kako bi matična biljka mogla dalje napredovati.

Adam voli komfor – ako ste u mogućnosti držite ga u većoj tegli i na većoj udaljenosti od ostalih biljaka kako bi mogao nesmetano rasti.

Adam mladi list
U sezoni rasta Adam često pušta mlade listove. (Izvor: Pexels)

Prirodan tijek rasta je da iz postojećih listova nastaju novi, obično nešto veći listovi, a nakon toga oni stari polako odumiru. Kada vidite da se donji listovi suše i venu, ne trebate brinuti. Slobodno ih uklonite i uživajte u rastu novih.

Ako primijetite da je biljka oslabila i suši se, vjerojatno ima previše vode i korijen joj polako trune. Smanjite zalijevanje i obavezno izlijte višak vode iz tegle te ga stavite na toplije mjesto. Na preveliku vlagu ukazuje i tamnjenje donjeg dijela stabljike.

Adam plače – pojava kada se na rubovima listova javljaju kapljice. Ne vjerujte bapskim pričama, nije istina da je tužan jer nije u društvu većeg broja biljaka. Previše ste ga zalili pa se rješava viška vlage kroz pore. Suze će nestati kada se zemlja osuši.

Utjecaj na zdravlje

Adam sadrži tekućinu koja zna biti iritans pa će kod nekih ljudi izazvati osip na koži. Ako do toga dođe, zahvaćeno područje dobro isperite vodom. Pazite da je dalje od dosega djece jer može dovesti do većih iritacija ako ga slučajno stave usta ili progutaju.

Adam s brojnim listovima
Zbog veličine listo jako dobro filtrira zrak. (Izvor: Unsplash)

Adam je izvrstan u pročišćavanju zraka. Kao i sve biljke s velikom površinom listova dobro apsorbira ugljikov dioksid i otpušta kisik u zrak, a s obzirom na to kolika je površina Adamovih listova, zrak će biti dobro filtriran.

Kućni ljubimci

Adam je otrovan za kućne ljubimce, ali samo u slučaju da ga progutaju! Nije smrtonosan – do ovog ishoda moglo bi doći samo u slučaju da ljubimci pojedu veliku količinu listova, što je gotovo nemoguće jer je prvi prožvakani listić iritans i neće nastaviti s jedenjem!

Ono što malim šapicama smeta kada krenu grickati listove su kalcijevi oksalati. Prilikom žvakanja i gutanja dovest će do iritacije usta i jezika te povraćanja. Stoga se Adama preporuča držati u stanovima s kućnim ljubimcima samo ako je smješten dalje od njihovog dosega.

Tužan pas
Adam i ljubimci nisu najbolji par – držite ga dalje od njihovog dosega (Izvor: Unsplash)

Adam je prekrasna tropska biljka koja svojom pojavom ostavlja bez daha! Izvrsna je za veće prostore gdje može dosegnuti svoj puni potencijal rasta, a interijeru daje neodovljiv šarm. Traži malo, a daje puno pa ne oklijevajte i što prije nabavite svoj primjerak Adama!

Izvori
Houseplant central: Alocasia odora.
Plants insight: Alocasia odora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *