Vrijeme liječi sve rane. Aloe vera isto.

Aloe vera je iznimno ljekovita i nevjerojatno jednostavna biljka koja ne traži ništa osim dobrog osvjetljenja. Odgovara joj da je povremeno zaboravite zaliti pa će preživjeti čak i kod onih koji nikada nemaju vremena.

Odmah idi na:

Aloa je prekrasan sukulent s mesnatim listovima koji čine rozetu i očaravaju na prvi pogled! Listovi sadrže prozirnu tvar koja čuva vodu pa zato i jesu tako debeljuškasti. Nevjerojatan je podatak da se sastoji od čak 99% vode – više i od krastavca!

Za razliku od većine sobnog cvijeća koje je tropskog porijekla i s velikim zelenim listovima, aloe su svoj oblik poprimile jer su se prilagodile životu u pustinji – potječu uglavnom iz Afrike, s Bliskog Istoka i s Madagaskara.

Cvijet aloe vere
Cvijet aloe vere. (Izvor: Pexels)

Aloe vera cvjeta. Ne viđamo to često jer za cvjetanje biljka mora biti stara minimalno 3, a najčešće 6 godina. Cvjetanje ovisi od vrste do vrste, a može se dogoditi u zimu, proljeće ili ljeto. Cvijet izrasta na dugoj ravnoj stapki i sastoji se od puno sitnih cvjetića koji poprimaju oblik klipa.

Vrste

Poznato je oko 200 vrsta Aloe vera. Neke vrste imaju glatke listove, neke na njima imaju bijele izbočine. Jedne su nazubljenih rubova, druge glatkih. Mogu biti jednobojne ili šarene, ali svima su im zajednički oblik rozete i mesnati listovi.

Njega u proljeće i ljeto

Aloe vole puno svjetla, što ne čudi obzirom na porijeklo. Vole prozračna staništa, ali ne i propuh. Izravno će sunce podnijeti samo one vrste koje imaju sjajne listove, u protivnom ih držite na dobro osvjetljenom mjestu koje nije na direktnom suncu.

Zalijevanje treba biti redovito i umjereno. Ovo je pustinjska biljka pa nije potrebno natapati ju poput čupavica iz tropskih krajeva. Između dva zalijevanja pričekajte da se zemlja dobro osuši. Zalijevajte oprezno! Prilikom zalijevanja voda ne bi trebala doći do listova, posebno ne u udubine rozete, jer će aloe na taj način brzo istrunuti.

Zalijevanje listova uzrokuje brzo ugibanje biljke. (Izvor: Pexels)

Prihrana se tijekom toplih mjeseci dodaje svaka 3 do 4 tjedna. Najbolje je koristiti tekuće mineralno gnojivo prilikom zalijevanja.

Ako im uvjeti odgovaraju poprilično će narasti. Zbog toga je potrebno presaditi ih svake godine u nešto veću posudu. Najbolje im odgovara supstrat načinjen od pijeska i treseta. Prilikom presađivanja pazite da ih ponovno posadite na jednaku dubinu, inače može doći do truljenja. Nije na odmet niti staviti sloj šljunka na dno posude kako bi drenaža bila što bolja za ove pustinjske ljepotice.

Pazite jer su im listovi kruti i neće podnijeti savijanje.

Njega u jesen i zimu

Vegetativni period odvija se u toplim mjesecima i traje sve do rujna. Tada aloe slabije rastu i potrebno je ograničiti zalijevanje. Dajemo joj vodu tek kada se supstrat u potpunosti osuši i to u manjoj mjeri nego u periodu vegetacije. To je tzv. prezimljavanje aloe. S ponovnim učestalijim zalijevanjem krećemo sredinom proljeća, krajem travnja ili tijekom svibnja, ovisno o vremenskim uvjetima.

Aloe vere zimi
Bez svjetla aloe vera neće preživjeti zimu. (Izvor: Unsplash)

Najvažnije je za aloe da su tijekom zimskog perioda na suncu.

Prihrana tijekom perioda prezimljavanja nije potrebna. Ponovno krenite s gnojidbom sredinom proljeća, kada biljku krenete češće zalijevati.

Razmnožavanje

Aloe možemo razmnožavati putem sjemena, ali daleko je lakše razmnožavati ih prilikom presađivanja. Sve aloe ispuštaju male biljčice uz matičnu biljku u tegli. To su izdanci koje možemo odvojiti od matične biljke i presaditi u zasebne tegle.

Budite nešto pažljiviji prema njima dok su jako mlade, ali čim puste korijenje slobodno ih možete tretirati kao odrasle biljke.

Aloe vera s izdancima
Mlade biljčice vole isti supstrat poput odraslih. (Izvor: Pexels)

Korisni savjeti

Aloe vera neće preživjeti temperaturu ispod 10 stupnjeva. Ako se temperatura supstrata spusti više od toga, korijenje će istrunuti. U tom slučaju biljku je potrebno utopliti – odmah ju prenijeti na toplo, osunčano i suho mjesto.

Aloe su pustinjske biljke i uvijek trebamo čekati da se supstrat posuši između dva zalijevanja. To će se ljeti događati češće nego zimi pa ju u toplim mjesecima smijemo zaliti nešto obilnije, ali zimi treba biti posebno oprezan.

Tijekom ljeta aloe veru slobodno možete iznijeti na balkon ili vrt, ali pazite da ne bude na direktnom suncu.

Aloe vera je poprilično otporna biljka, ali najčešće joj našteti pretjerana vlaga i truljenje korijena pa oprezno sa zalijevanjem i trebali biste dugo imati svoju aloe veru!

Utjecaj na zdravlje

Jako je korisna i ljekovita biljka pa ne čudi da je aloe vera iznimno značajna u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Sadrži puno tvari koje se koriste u kozmetičkim proizvodima te se koristi za liječenje rana u bolesnika.

Aloe vera najpoznatija je po svom djelotvornom gelu. (Izvor: Pixabay)

Listovi sadrže prozirnu tekućinu u kojima je spremljena voda. Ta se tekućina koristi kao gel i sadrži najveći dio korisnih komponenti biljke, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i antioksidanse.

Koristi se u razne svrhe: od smanjenja šećera u krvi, tretiranje opeklina i akni, do skidanja zubnog kamenca, ali to ćemo ipak prepustiti farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Također ne treba zaboraviti da se koristi i u prehrambenoj industriji kao dodatak različitim prehrambenim proizvodima. Japanci je primjerice konzumiraju s jogurtom jer se smatra da sprječava starenje.

Dobro je imati ju u svom domu jer pročišćava zrak, posebno od formaldehida i benzena koji su sveprisutni u sredstvima za čišćenje kućanstva. Najbolje je smjestiti ju u spavaću sobu jer je jedna od rijetkih biljki koje tijekom noći otpuštaju kisik i apsorbiraju ugljikov dioksid. Povećan postotak kisika u zraku je izvrstan za dobar san pa će vam aloa pomoći da bolje spavate.

Kućni ljubimci

Aloe vera i mačka
Aloe vera može izazvati samo umjerene smetnje kod kućnih ljubimaca. (Izvor: Unsplash)

Iako je aloe vera nevjerojatno korisna za ljude, za ljubimce je umjereno opasna. Ako je pojedu može izazvati probavne smetnje i povraćanje, ali većih posljedica ne bi trebalo biti.

Ako vaši ljubimci općenito nisu pretjerano zainteresirani za biljke u vašem stanu, slobodno možete nabaviti aloe veru, ali je ipak smjestite podalje od dosega malih šapica kako bi izbjegli neugodnosti.

Izvori
Biljke u stanu i na balkonu 1. / prijevod Tatjana Šomaz. Split: Marjan tisak, 2007.
Enciklopedija sobnog bilja. Juergen Wolff / prijevod Tatjana Šormaz, Split Marjan tisak, 2008.
Medicinal news today: What are the benefits of aloe vera?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *