Orhideja zaluđuje izgledom, ali izluđuje uzgojem. Evo kako ju nadmudriti

Orhideja je tropska ljepotica s mnoštvom prekrasnih cvjetova koji oduzimaju dah. Mnogi je smatraju teškom za uzgoj, ali zapravo najčešće umire zbog nepravilne brige. Ako se slijede određena pravila uzgoja, orhideja će vam cvjetati nekoliko puta godišnje, a može doživjeti dob od čak stotinu godina!

Odmah idi na:

Ova popularna cvjetnica potiče iz tropskih i sutropskih područja. Ima brojne cvjetove koji se javljaju nekoliko puta godišnje pa je čest i svakako bolji poklon od buketa rezanog cvijeća. Orhideje su poprilično otporne na bolesti i štetočine pa će ove biljne bakice uz pravilnu brigu dugo živjeti.

Vrste

Dolazi u više vrsta, preciznije njih čak 25.000 i mogu se naći širom svijeta, izuzev pustinja i polova. Sve se odlikuju brojnim cvjetovima na dugoj stapki, a razlikuje ih njihova boja, veličina i oblik. U svih orhideja listovi su malobrojni, dugi i kožnati. Zanimljivo je da je svaki cvijet orhideje u potpunosti simetričan! Ako ga podijelite na pola, dobit ćete dva identična zrcalna dijela.

Najčešća kućna vrsta je Phalaenopsis ili Venerina papučica. Cvjeta gotovo cijelu godinu i nema period mirovanja pa treba paziti da njezin supstrat stalno bude vlažan. Ima brojne plosnate cvjetove na blago zakrivljenoj stapki.

Njega u proljeće i ljeto

Sve vrste orhideja vole konstantnu temperaturu. Najpoznatijoj orhideji, Venerinoj papučici, odgovara temperatura između 20 i 26 stupnjeva. Ostale vrste vole nešto nižu temperaturu, ljeti oko 21 stupnja. Idealno je da su noćne temperature za 5 stupnjeva niže od navedenih. Hladnije noći prilično su važne jer one uvjetuju razvoj cvjetova kod svih vrsta!

Dobro osvjetljenje jedan je od ključnih uvjeta za rast orhideje. Treba ju smjestiti na osunčano mjesto, najbolje na prozorsku klupicu orijentiranu istočno ili zapadno – idealno istočno jer na taj način dobiva puno jutarnjeg svjetla, koje nije toliko jako i neće ju spržiti tijekom ljetnih mjeseci. Na prozoru se pri tome treba nalaziti zavjesa kako bi postigli difuzno svjetlo.

Orhideja je tropska biljka i odgovara joj vlažan zrak. S vremena na vrijeme dobro je vlažiti listove. Pri tome pazite da voda bude mlaka kako se biljka ne bi šokirala. Orhideje jako vole da je zrak svjež pa nastojte često provjetravati prostoriju u kojoj se nalazi. Možda će joj zbog toga najviše odgovarati kuhinja koju svakako najčešće zračimo.

Orhideja bez tegle
Najpoznatija vrsta orhideje – Venerina papučica, kao i ostale vrste, ima jako zgusnut korijen. (Izvor: Pexels)

Orhideje vole prilično tijesnu teglu. Sporo rastu pa je dovoljno presaditi ih svakih nekoliko godina i to u nešto veću teglicu. Presađivanje se vrši na kraju faze mirovanja, kada završava zima ili u rano proljeće. Koristimo isključivo zemlju za orhideje – potrebno im je rahlo, dobro propusno i prozračno tlo kako bi korijenje moglo disati. Orhideja osim podzemnog korijenja pušta i zračne korijene koji se nalaze iznad zemlje, ali oni nisu signal za presađivanje!

Presađivanje se vrši tek kada primijetimo da je došlo do nekog poremećaja u rastu biljke, prosječno svakih 2 do 5 godina. Prilikom presađivanja obavezno koristimo novi, bogati supstrat. Prije presađivanja orhideju treba natopiti u vodi kako bi se supstrat lakše odvojio od korijenja.

Tijekom ljetnih mjeseci prihrana se daje redovito – svakih par tjedana u sezoni cvjetanja te svakih mjesec dana kada nema cvijeta. Možete koristiti obično gnojivo za sobne biljke, ali ga prilikom korištenja razrijedite u duplo više vode nego što je naznačeno na pakiranju, jer je korijen orhideja osjetljiv na soli. Najbolje je koristiti posebna gnojiva za orhideje i primjenjivati ih prema uputstvima. Prilično zgodni za korištenje su štapići za gnojidbu koji se jednostavno utisnu u supstrat.

Kako zalijevati orhideju?

Zalijevanje orhideje je individualno i ovisi o veličini biljke, okolnoj temperaturi i drugim uvjetima. U proljeće i ljeto biljka je u fazi rasta i tada treba paziti da je supstrat kontinuirano blago vlažan – čim se osuši gornji sloj, potrebno je zaliti biljku. Treba koristiti meku vodu pa vodu iz vodovoda pustite da odstoji neko vrijeme ili koristite kišnicu. Također, voda ne smije biti hladna, nego sobne temperature. Dobar pokazatelj za zalijevanje su zračni korijeni – kada su zeleni, biljku ne treba zalijevati. Tek kada postanu sivkasti primite se poljevače.

Orhideja
Zalijeva se natapanjem, a pri tome se ne kvase kistovi i cvjetovi. (Izvor: Pexels)

Klasično zalijevanje odozgo neće pomoći, jer će voda samo proći kroz rahli supstrat, a ako previše dolazi u dodir s listovima, listovi mogu trunuti. Najbolje je zalijevati potapanjem unutarnje tegle u veću posudu s vodom. Napunite ju vodom do visine od nekoliko centimetara i ostavite orhideju 15 do 30 minuta da upije tekućinu. Nakon toga je stavite na suho da se ocijedi i izbaci višak upijene vode. Na ovaj način supstrat će upiti dovoljno vlage i nema opasnosti od truljenja korijenja.

Njega u jesen i zimu

Kako bi orhideja uspješno rasla potrebno joj je 10 do 15 sati svjetla dnevno. U zimskim uvjetima, kada je dan poprilično kratak, potrebno joj je osigurati umjetno svjetlo da bi se nadomjestile sunčeve zrake.

Zalijevanje zimi vrši se nešto rjeđe. Ako imate Venerinu papučicu, onda se zalijeva gotovo jednako kroz cijelu godinu – kada je gornji sloj supstrata potpuno suh ili kada su zračni korijeni promijenili boju iz zelene u sivkastu.

Zimi je zrak zbog grijanja jako suh pa ne zaboravite vlažiti listove! Najbolje je upotrijebiti prskalicu s finim raspršivanjem i mlaku, meku vodu. Prskanje je dobro raditi tijekom ranih jutarnjih sati, jer se tijekom dana temperatura u prostoriji povećava.

Idealna zimska temperatura za orhideje je oko 16 stupnjeva tijekom dana. Neće joj smetati ni nešto viša temperatura, važno je samo da je udaljena od izvora topline kako se ne bi spržila. Voli hladnije noći pa joj neće smetati što se prostor do jutra ohladi. Takva promjena pozitivno će utjecati na razvoj cvjetova.

Za razvoj cvjetova važna je niža noćna temperatura. (Izvor: Pexels)

Zimi orhideju treba maknuti dalje od prozorske daske jer su noći prilično hladne pa će joj smetati velike razlike između noćne i dnevne temperature. Budući da voli svjež zrak, ne zaboravite redovno vjetriti prostor čak i zimi. Ipak, budite oprezni – hladan propuh naštetit će orhideji!

Razmnožavanje

Razmnožavanje je najbolje obaviti tijekom presađivanja. Vrši se u kasnu zimu ili rano proljeće – kada biljka završava s fazom vegetacije i korijenje ponovno kreće rasti. Odvajaju se mlade lukovice od matične biljke i sade u novu teglu sa supstratom za orhideje. Mlade biljčice potrebno je držati na nešto toplijem i vlažnijem mjestu, odnosno često ih prskati.

Treba pripaziti da svaki odijeljeni dio ima najmanje tri izboja. Svaku novu biljčicu potrebno je staviti uz potporanj. Pazite da prilikom razmnožavanja ne oštetite zračne i podzemne korijene.

Korisni savjeti

Prilikom kupovine orhideje važno je paziti da biljka bude zdrava i razvijena te bez tragova oštećenja. Skupe su jer je potrebno više od 5 godina da se razviju do faze koju kupujemo u dućanima. Najbolje je kupiti onu koja ima puno neotvorenih pupova. Kada uzimamo orhideju s već otvorenim cvijetom nismo sigurni koliko je on već prisutan i koliko će potrajati. S pupovima smo sigurni da slijedi brzo i dugotrajno cvjetanje.

Kada nađete poziciju za orhideju, teglu s biljkom dobro je povremeno okretati kako bi se ravnomjerno razvijala.

Orhideje u prozirnim teglama
Orhideje su najčešće zasađene u prozirne posude kako bi se lakše kontrolirao supstrat. (Izvor: Pixabay)

Orhideju nemojte zasaditi u tamnu posudu. Takve posude prilikom izlaganja suncu mogu razviti dosta veliku temperaturu u unutrašnjosti, a prekomjerno zagrijavanje za posljedicu ima oštećenje korijena. Uvijek je bolje odabrati svjetlu teglu kako je ne biste morali zaštititi od svjetla.

Kada primijetite da su zračni korijeni mekani, to je znak pretjeranog zalijevanja orhideje pa prorijedite namakanje supstrata.

Ako primijetite smeđe mrlje na listovima koje su tvrde i suhe, riječ je o spaljenim dijelovima nastalim zbog direktne sunčeve svjetlosti – biljku stavite na sjenovitije mjesto! Smeđe mrlje koje su mekane pokazuju da je došlo do gljivičnog oboljenja i ta mjesta potrebno je odmah odstraniti.

Ako se pojavi plijesan na listovima, biljka se nalazi u pretjerano vlažnom okruženju. To se najčešće događa zimi ako se biljka rosi, a nalazi se u pretjerano hladnom prostoru. Utoplite orhideju i stavite ju na manje vlažno mjesto.

Kada primijetite da je orhideja krenula rasti vodoravno ili se objesila, uzrok je premalo svjetla ili nepravilno zalijevanje. Stavite ju na bolje osvjetljeno mjesto i provjerite u kojem je stanju supstrat.

Nedostatak cvjetova može imati različite uzroke ali, ako biljku pravilno njegujete i ne pokazuje znakove oboljenja, vjerojatno joj samo nedostaje svjetlosti. Smjestite ju na bolje osunčano mjesto.

Plava orhideja
Orhideje dolaze u različitim bojama, ali plava nastaje umjetnim bojenjem. (Izvor: Unsplash)

Plava orhideja nije nastala u prirodi, nego je produkt bojenja. Boja se ubrizgava prije cvjetanja pa su cvjetovi obojeni plavo već prilikom otvaranja. Nakon što ovi cvjetovi prođu, svaki sljedeći bit će bijeli.

Utjecaj na zdravlje

Orhideje su idealan cvijet za alergičare jer ne puštaju polen. On se nalazi zatvoren u maloj kapsuli i ne širi se po zraku. Zbog toga neće uzrokovati kihanja niti bilo koje druge alergijske reakcije.

Orhideje su i jako dobre u pročišćavanju zraka. Apsorbiraju ugljikov dioksid iz prostora i otpuštaju kisik. Također, NASA-ina studija pokazala je da su orhideje sposobne ukloniti štetne čestice iz zraka koje dolaze iz drvenog namještaja, boja, tepiha i sl. Uklanjanjem ovih čestica također pozitivno utječe na osobe koje pate od alergija, ali i omogućava čišći zrak za sve.

Kućni ljubimci

Orhideje su u potpunosti slažu s kućnim ljubimcima! Uopće nisu otrovne i ni na koji način neće naškoditi četveronožnim ljubimcima, stoga ih slobodno postavite gdje god želite. Malim šapicama neće smetati čak ni da gricnu listove orhideje – u tom slučaju jedina žrtva bit će biljka.

Orhideja i mačka
(Izvor: Pexels)

Komplicirano održavanje orhideje puki je mit! Ako slijedite jednostavna pravila za uzgoj, orhideja će vam biti neizmjerno zahvalna i nagraditi vas cvjetanjem čak nekoliko puta godišnje. Jednom kada se udobno smjesti u vašem domu, postat će stalni podstanar – ova dugovječna biljka vjerojatno će opstati dulje nego većina vašeg interijera, a uz to nikad ne izlazi iz mode!

Izvori:
Biljke u stanu i na balkonu 1. / prijevod Tatjana Šomaz. Split: Marjan tisak, 2007.
Mala vrtlarska biblioteka: Sobno bilje. D.G. Hessayon. Mozaik Knjiga: Zagreb, 2002.
Petal Republic: 12 Amazing Uses and Benefits of Orchid Plants.
Orchid bliss: Orchid Facts For The Trivia Lover In You.

One Reply to “Orhideja zaluđuje izgledom, ali izluđuje uzgojem. Evo kako ju nadmudriti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *