Kineski dolar – raste li novac na drvetu?

Kineski dolar je biljka za koju se vjeruje da donosi bogatstvo i blagostanje.

Odmah idi na:

Kineski dolar je neodoljiva zimzelena trajnica. Ima stabljike koje su drvenastog izgleda i okrugle mesnate listove. Stabljike mogu narasti i 30 do 60cm, a izgledaju kao da imaju ljuske. Iz njih rastu brojni okrugli listovi tamnozelene boje, na peteljkama dugim oko 10 cm. Listovi imaju svjetlu točku u sredini, na mjestu gdje se spajaju sa stabljikom. Zbog toga podsjećaju na lopoče.

Kineski dolar uvećano
Iako je zimzelena biljka, potječe iz relativno toplih krajeva pa ne podnosi temperature niže od 10 stupnjeva. (Izvor: Unsplash)

Uzgoj u proljeće i ljeto

Tijekom proljeća i ljeta kineski dolar može se smjestiti izvan stana. Odgovara im više svjetlosti, ali ne smiju biti izložene direktnom suncu kako se listovi ne bi „spalili“. Najbolje je smjestiti biljku na polusjenovito mjesto.

Kada su temperature više, kineskom dolaru odgovara češće zalijevanje. Ipak, pazite da se zemlja između dva zalijevanja osuši i tada dobro zalijte. Ako nakon 15ak minuta uočite višak vode u tegli, izlijte ga. Dobro podnose i suhu zemlju ako ih s vremena na vrijeme zaboravite.

Prihrana se biljki dodaje od ožujka do listopada kada traje intenzivna sezona rasta. Dovoljno je prihranjivati jednom mjesečno s gnojivom za lisnate biljke.

Kineski dolar presađuje se otprilike svakih godinu dana, kada mu postane tijesno. Voli imati prostora i dobro će reagirati na nešto veću posudu. , ali obavezno se radi tijekom sezone rasta, u proljeće ili ljeto.

Kineski dolar uvećano
Procijenit ćete sami prema rastu svoje biljke kada je vrijeme za presađivanje. (Izvor: Unsplash)

Uzgoj u jesen i zimu

Tijekom hladnijih mjeseci zalijevanje treba dosta smanjiti. Kineski dolar je polu-sukulent pa mu nije potrebna velika količina vode. Ako ne dopustimo zemlji da se osuši između zalijevanja može doći do truljenja korijena.

Tijekom zime sunce nije toliko jako pa je dobro kineski dolar premjestiti na mjesto sa više svjetla.

Prihrana nije potrebna između studenog i veljače jer je biljka u fazi mirovanja i tada je dobro pustiti supstrat da malo odmori.

Razmnožavanje

Razmnožavanje Kineskog dolara
Kineski dolar razmnožava se putem reznica ili presađivanjem izdanaka. (Izvor: Pexels)

Kada se razmnožava putem reznica, režu se drvenaste stabljike i ostavljaju u vodi sve dok ne puste korijenje. Zatim ih sadimo u novu posudu s rahlim supstratom.

Kineski dolar koji se pravilno njeguje često pušta malene izdanke, biljčice pokraj matične biljke. Drugi način razmnožavanja je presađivanje izdanaka. Treba ih pustiti da se dobro formiraju i narastu nekoliko centimetara, tada ih treba prenijeti u novu posudu. Premještaju se tako da se oko njih makne zemlja kako bi jasno vidjeli korijenje – korijen se odreže na 5 cm od izdanka i odmah stavlja u novi vlažan supstrat. Dok im se korijenje dobro ne primi u novi supstrat valja održavati vlagu u teglici. Nakon toga se održava jednako kao i odrasla biljka.

Ako želite da vaš kineski dolar bude gust, slobodno možete ostaviti izdanke u istoj tegli, matičnoj biljki to neće naštetiti.

Korisni savjeti

Dok rastu novi listovi dobro je okretati teglicu. Listovi uvijek rastu u smjeru svjetla pa je rotiramo kako bi se pravilno rasporedili.

Kada listovi krenu izgledati obješeno to je znak nedostatka vlage – potrebno je biljku ponovno zaliti.

Listovi koji se uvijaju prema unutra također su znak nedostatka vlage, ali mogu biti uzrokovani i nedovoljnim izlaganjem svjetlu, previsokom temperaturom u prostoriji ili presuhim zrakom.

Ako uočite promjenu boje listova u žutu ili smeđu, popraćenu opadanjem listova, to je znak suhog zraka. Potrebno je listove češće prskati i udaljiti ih od izvora topline u zimskim mjesecima.

Žut list Kineskog dolara
Ovakve promjene česte su i u slučaju pretjeranog zalijevanja pa pustite supstrat da se dobro osuši. (Izvor: Pexels)

Kineski dolar nužno mora imati unutarnju posudu s rupicama na dnu kako bi se višak vode maknuo od korijena i kako ne bi došlo do truljenja.

Može preživjeti i uvjete s manje svjetla, ali na boljem osvjetljenju raste brže i zdravija je. U nedostatku svjetla listovi će biti puno manji.

Kada uočite prašinu na listovima, potrebno ih je tuširati ili obrisati vlažnom krpom. Kao i sve biljke, kineski dolar diše putem pora na listovima pa ih treba držati otvorenima.

Utjecaj na zdravlje

Kao i većina kućnog bilja, kineski dolar pročišćava zrak u prostoru u kojem se nalazi pa je dobro imati ga u prostoru u kojem često boravimo. Dobar je izbor za domove pušača. Uklanja toksine, zagađivače i štetne plinove iz zraka pa dom čini zdravijim i ugodnijim.

Povećava vlagu u zraku – veća vlažnost zraka znači težu i manji cirkulaciju polena i drugih alergena, što olakšava život alergičarima.

Kućni ljubimci

Kineski dolar i mačka
Kućni ljubimci slobodno mogu boraviti blizu Kineskog dolara. (Izvor: Unsplash)

Kineski dolar je 100% siguran za male šapice! Nije otrovan i neće im naštetiti ni na koji način.

Budući da često pušta male biljčice, kineski dolar je sjajna biljka za dijeljenje! Zbog toga je zovu i biljka prijateljstva. Presađene male biljčice izvrstan su poklon – ne zaboravite da donose sreću i bogatstvo. Iako se ne može tako lako naći u prodavaonicama, jednom kada do nje dođete nikada više nećete trebati novu zbog jednostavnosti i brzine njezinog razmnožavanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *