Dracena ili drvo života – najjeftiniji pročišćivač zraka kojeg ćete ikad imati

Dracena je vrlo česta sobna biljka, poznatija pod nazivom drvo života. Omiljen je izbor zbog prekrasnih prugastih listova i vrlo jednostavnog održavanja. Donosi dašak tropskog ugođaja u prostor i izvanredno pročišćava zrak!

Zovemo ih i palmice jer na drvenastoj stapki imaju krunu od lišća pa izgledom podsjećaju na prave palme, iako nisu ni u kakvom srodstvu. Drvenasta ogoljena stapka nastaje jer dracena tijekom životnog vijeka na vrhu ispušta nove listove, dok donji odumiru. Na taj način stabalce s vremenom postaje sve duže.

Potječu iz tropskih područja Afrike pa vole osvjetljen prostor, vlagu i temperaturu između 17 i 27 stupnjeva. Rastu relativno sporo, ali mogu dosegnuti visinu do 1.2m. Neke sorte ispuštaju bijele i žute mirisne cvjetove.

Odmah idi na:

Vrste

Postoji jako puno vrsta dracene, a razlikuju se po duljini, širini i obojanosti listova. Kod nekih su uži i dugački, kod drugih deblji i kraći. Najčešće su prošarani bijelim i žutim linijama, ali postoje i one s ružičastim.

Najrasprostranjenije je drvo života ili dracena fragrans – ima duge listove u obliku mača, s bijelim prugama. Druga najčešća vrsta je zmajevac (dracaena marginata). Ovo je biljka iznimno dugog vijeka trajanja, o čemu svjedoči jedan primjerak s Tenerifa star preko 1000 godina! Naziv duguje soku listova koji je crvene boje pa je dobio nadimak zmajeva krv, a biljka zmajevac.

Njega u proljeće i ljeto

Zalijevanje dracene vrši se otprilike jednom tjedno, ali nemojte slijepo slijediti ovaj raspored. Naime, dracena zahtjeva stalno vlažan supstrat, ali ne mokar! Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena. Količina kojom zalijevate ovisi o veličini biljke. Najbolje je zalijevati po potrebi – češće, s manjom količinom vode.

Dracena voli svjetlo, ali ne izravne sunčeve zrake pa ju smjestite u dobro osvjetljenu prostoriju.

Odgovara joj vlažan zrak. Tijekom toplih mjeseci idealno je svakodnevno ju prskati. Najbolje je to čini tijekom jutarnjih sati, dok je temperatura zraka nešto niža.

Vlažan list dracene
Dracena jako voli vlažan zrak (Izvor: Pexels)

U toplim mjesecima, od travnja pa do listopada, biljka je u fazi rasta pa ju treba prihranjivati. Prilikom zalijevanja u vodu umiješajte gnojivo svakih nekoliko tjedana do mjesec dana. Poslužit će bilo koja prihrana za zelene biljke.

Dracene rastu relativno sporo pa je dovoljno presaditi ih jednom u dvije godine. Ako imate biljku kojoj iznimno pašu prostorni uvjeti – drugim riječima, onu koja raste kao luda – možda ćete ju morati presaditi svake godine.

Presađuje se u proljeće u nešto veću posudu. Odgovara joj bilo kakav supstrat, jedino je važno da postoji dobra drenaža. Preporuča se na dno unutarnje posude staviti kamenčiće kako bi se višak vode uspješno iscijedio.

Dracena ima veliku površinu listova na koju se skuplja prašina koja zatvara pore biljke. Kada primijetite prašinu, listove lagano prebrišite vlažnom krpom. Nije potrebno koristiti nikakva sredstva, najbolje je upotrijebiti meku vodu ili odstajalu vodu iz vodovoda.

Njega u jesen i zimu

Kada krenu hladniji mjeseci zalijevanje treba prorijediti, odnosno zalijevati tek toliko da se supstrat održava vlažnim. Iako biljka miruje, ne smijemo dopustiti da se supstrat u potpunosti osuši.

Dracena
Recke na stapki su tragovi mjesta na kojima su nekad bili stariji listovi. (Izvor: Unsplash)

U ovom periodu treba ukinuti prihranu – biljka tada prestaje s rastom i ulazi u fazu mirovanja pa joj višak minerala može spržiti korijen.

Dracena može podnijeti promjene temperature, ali ne drastične pa ju nemojte ostavljati u negrijanoj prostoriji. Minimalna temperatura koja joj je potrebna za preživljavanje je 15 stupnjeva. Niže temperature mogu ju trajno oštetiti.

Ne zaboravite dracenu prskati i zimi, jer zrak u unutarnjim prostorima može biti prilično suh zbog grijanja. Zimi je također najbolje prskati dracenu u jutarnjim satima, ali dovoljno je to napraviti otprilike jednom tjedno.

Razmnožavanje

Dracena se može razmnožavati vegetativno ili putem sjemena. Jednostavnije je vegetativno razmnožavanje, putem reznica starijih biljki. Reže se vrh razrasle bilje, vrlo oštrim škarama ili nožem kako bi rez bio što čišći. Reznica mora imati barem dva para listova. Dobro je odrezati i nešto veću reznicu, ali joj prije sadnje maknuti nekoliko donjih listova.

Korijen dracene
Dracenini korijeni su žute do blago narančaste boje. (Izvor: Pexels)

Odrezani vrh može se držati u vodi dok ne pusti korijenje ili zasaditi direktno u supstrat. U svakom slučaju, treba ga držati na toplom i osvjetljenom mjestu, idealno na temperaturi od 24 stupnja i podalje od izravnih sunčevih zraka.

Puštanje korijenja u vodi najčešće krene kroz 2 tjedna i pri tome je svakih par dana potrebno zamijeniti vodu. Idealno je posaditi ju nakon što korjenčići budu dulji od 5cm. Ukorjenjivanje u supstratu traje oko 3 tjedna, a znat ćemo da se reznica sigurno ukorijenila kad krene s puštanjem novih listova.

Drugi način razmnožavanje je putem sjemena. U cvjećarnama i ostalim specijaliziranim dućanima može se pronaći sjeme različitih vrsta dracene, ali ovaj način razmnožavanja najčešće koriste stručnjaci. Sjemenke se siju se tijekom ožujka i drže na jako toplom mjestu. Za klijanje je potrebna temperatura od 27 stupnjeva pa je najbolje držati ih u grijanim spremnicima ili smjestiti na topli osunčani prozor, u posudi umotanoj u plastičnu foliju. Kada biljčice izrastu presađuju se u posude i dalje njeguju kao odrasle dracene.

Korisni savjeti

Kada kupujete dracenu imajte na umu da je ona spororastuća biljka. Stoga, ako trebate veliku biljku koja će vam ispuniti prostor, odmah odaberite veći primjerak.

Dracena i nove grane
Dracena na mjestu reza stvara jednu ili dvije nove grane. (Izvor: Unsplash)

Listovi dracene koji blijede i gube boju govore vam da je vaša dracena izložena prejakom svjetlu, odnosno direktnim sunčevim zraka. Smjestite ju na nešto sjenovitije mjesto.

Ako primijetite da su listovi dracene krenuli otpadati i prije nego su se do kraja razvili, biljki nedostaje vlage ili ste ju zalijevali previše. Ovisno o uzroku zalijevajte više ili manje. Uzrok preranog opadanja listova može biti i pretjerano niska temperatura zimi.

Kada listovi dracene krenu dobivati smeđe vrhove i žute rubove, uzrok je suh zrak ili hladan propuh. Dracenu je potrebno redovno prskati tijekom cijele godine, a ljeti nešto češće zbog visokih temperatura. Zimi je treba čuvati od propuha.

Pojava smeđih mrlja po cijeloj površini lista znak je pretjerano suhog supstrata. Dracenino tlo treba cijelo vrijeme održavati vlažnim (ne mokrim!).

Smeđ vrh lista dracene
Smeđi vrhovi lista najčešći su problem i uglavnom im je uzrok suh zrak. (Izvor: Pexels)

Ako listovi postanu kovrčavi i mekani, a njihovi rubovi smeđi, draceni je hladno! Ova pojava najčešća je zimi kod dracena koje su smještene na prozorskoj klupici, gdje je promjena temperature najizraženija. Nemojte dopustiti da temperatura padne ispod 15 stupnjeva, jer će dracena jako brzo ukovrčati i omekšati listove.

Donji listovi na draceni s vremenom žute i opadaju – ovo je normalan proces starenja dracene i nemate razloga za brigu. Svaki list živi otprilike 2 godine i nakon toga odumire. Zbog toga dracena i poprima oblik palme.

Dracena koja ugiba najčešće je bila pretjerano zalijevana ili izložena preniskoj temperaturi. Najgora je kombinacija obaju faktora.

Utjecaj na zdravlje

Dracena jako dobro utječe na zdravlje. NASA-ino istraživanje o pročišćavanju zraka pokazalo je da je dracena jedna od najučinkovitijih sobnih biljaka u pročišćavanju zraka.

Dracenini listovi uvećano
Biljke s većom površinom listove bolje su u apsorpciji CO2 i stvaranja O2. (Izvor: Pexels)

Osim toga, iz zraka uklanja štetne tvari – trikloretilen, formaldehid i benzen. Ti se spojevi nalaze u našim domovima – prisutni su u bojama, lakovima, proizvodima od drveta, plastici, deterdžentima, lijekovima i dr.

Dracena povećava vlažnost zraka. Osim što sama voli vlagu, 97% vode koju upije ispušta u zrak. Veća vlažnost omogućava lakše disanje i općenito pomaže kod respiratornih problema. Dobra je i za alergičare, jer veliki vlažni listovi na sebe skupljaju prašinu iz zraka.

Kućni ljubimci

Dracena je štetna za kućne ljubimce, ali nije smrtonosna! Držite ih podalje od malih šapica, na teško dohvatljivom mjestu. Konzumacija listova dracene može dovesti do povraćanja, slabosti i dezorijentiranosti. Kod mačaka se javljaju i proširene zjenice.

Drvo života i mačke
U redu je držati dracenu i ljubimce u istom prostoru ako ljubimci nemaju interakciju s biljkama. (Izvor: Pexels)

Drvo života nije slučajno jedna od najrasporstranjenijih sobnih biljaka – mnogi su prepoznali njegovu ljepotu, jednostavnost održavanja i pozitivne utjecaje na zdravlje. Upotpunite svoju zelenu oazu ovom ljepoticom i uz pravilnu njegu krasit će vaš dom godinama!

Izvori:
Biljke u stanu i na balkonu 1. / prijevod Tatjana Šomaz. Split: Marjan tisak, 2007.
Mala vrtlarska biblioteka: Sobno bilje. D.G. Hessayon. Mozaik Knjiga: Zagreb, 2002.
Plant craze: 10 Amazing Benefits of Corn Plant
Pet Poison Helpline: Dracaena