Difenbahija – otrovna, ali toliko lijepa da se isplati riskirati

Difenbahija je prekrasna egzotična lisnata biljka, prilično jednostavna za održavanje. Iako divna, istovremeno je i vrlo otrovna biljka pa treba razmisliti o njezinoj kupovini ako imate malu, radoznalu djecu ili kućne ljubimce.

Odmah idi na:

Listovi joj dolaze u različitim tonovima i šarama pa je ponekad teško raspoznati radi li se doista o difenbahiji. Dijelom je grmolika, a dijelom gradi debelo, mesnato stablo. Visina biljke ovisi o vrsti, najčešće narastu između 1 i 2m, ali postoje i male, niske vrste. Neke vrste imaju vitke, elegantne stabljike, a druge čvrste i puno deblje.

Vrste

Postoji nekoliko vrsta difenbahije, a razlikuju se po visini i šarama na listovima. Mogu biti bijele, žućkaste, s puno šara ili s malo.

Njega u proljeće i ljeto

Difenbahiju treba zalijevati na način da je supstrat stalno vlažan, ali biljka ne smije stajati u vodi. Najbolje je obilno ju zaliti i nakon što se voda ocijedi, izliti višak iz tegle kako ne bi došlo do truljenja korijenja.

Prihrana se daje svaka dva tjedna, a najbolje je tekuće gnojivo za lisnate biljke koje se daje prilikom zalijevanja. Ovo treba primjenjivati od ožujka do rujna.

Voli puno svjetla i topline. Najbolje joj odgovara temperatura između 21 i 30 stupnjeva, ali preživjet će i nešto toplije dane. Najvažnije je da dobije dovoljno svjetla, ali svjetlo ne smije biti izravno, nego difuzno. O količini svjetla ovisit će šare na listovima Difenbahije pa ako želite nešto dekorativnije listove, osigurajte joj više svjetla.

Presađivanje je dovoljno otprilike svake dvije godine. Radi se u proljeće, prije no što krene nova sezona rasta. U supstrat se može umiješati i nešto pijeska. Kada biljku presadite u veću posudu, dobro stisnite zemlju oko korijena i biljku obilno zalijte.

Presađivanje difenbahije
Difenbahija se presađuje u 2 broja veću posudu. (Izvor: Pexels)

Kako difenbahija stari, može izgubiti oblik. Zato je potrebno odsjeći je u proljeće kako bi pustila pomladak. Reže se prije nove sezone rasta na visinu od 10ak centimetara, a gornji dio koristi se za razmnožavanje biljke. Potrebno je napraviti gladak rez, odmah iznad lisnog čvora, odnosno mjesta na kojemu je nekada bio list.

Njega u jesen i zimu

Prilično je otporna i neće uginuti čak ni ako je zimi ostavite u nešto hladnijoj prostoriji. No, u hladnijim uvjetima neće rasi jer joj je za vegetaciju potrebna minimalna temperatura od 15 stupnjeva i puno svjetla. Ako je na nižoj temperaturi vjerojatno će izgubiti nešto donjih listova.

Zimi također treba održavati vlažnost supstrata, ali to ipak znači nešto umjerenije zalijevanje budući da vodu neće trošiti jednako brzo kao u toplim mjesecima. Zalijevanje jednom tjedno trebalo bi biti dovoljno.

Zalijevanje difenbahije
Pazite da nakon zalijevanja ne ostane vode u tegli kako korijenje ne bi istrunulo. (Izvor: Pexels)

Tijekom sezone grijanja zrak je suh, a difenbahija je tropska biljka pa nije loše prskati listove. Najbolje je prskati ih za sunčanih dana tijekom jutra jer se stan tijekom dana grije pa će joj vlaga dobro doći. Nemojte ju prskati preobilno.

Ne voli propuh pa je nemojte držati blizu vrata i prozora.

Razmnožavanje

Razmnožavanje nije najjednostavnije, a treba napomenuti i da pazite na veliku otrovnost soka difenbahije i obavezno nosite rukavice prilikom rukovanja s difenbahijom.

Odrasle biljke često izgube donje lišće i time gube pravilan oblik pa je režemo kako bi biljka razvila nove listove. Stabljiku odrežemo na visini od 10ak centimetara, a gornji, odrezani dio koristimo za razmnožavanje.

Razmnožavanje se radi u proljeće putem reznica. Reznice dobivamo na način da siječemo stabljiku na nekoliko dijelova, na duljinu od nekoliko centimetara, ali svaka reznica mora imati na sebi trag gdje je nekoć bio list, odnosno trag lisne peteljke.

difenbahija
Difenbahijom obavezno rukujte u rukavicama! (Izvor: Pexels)

Ako imate preparat za ukorjenjivanje, dobro je mjesto reza njime posuti. Tako odsječene reznice ostavljamo da se suše 1 do 2 dana. Nakon toga ih stavljamo u supstrat od zemlje i pijeska. Stavljamo ga vodoravno, ali neka pri tome prema gore bude okrenuta strana na kojoj je vidljiv trag odsječenog lista i neka reznica gornjom stranom viri iz zemlje. Dakle, stavlja se relativno plitko.

Supstrat stalno treba biti vlažan i na temperaturi između 24 i 27 stupnjeva. Posudu treba prekriti plastičnom folijom kako bi se stvorili vlažni uvjeti dobri za ukorjenjivanje. Povremeno treba na kratko vrijeme otvoriti foliju kako bi biljčica dobila svjež zrak.

Ukorijenit će se nakon nekoliko tjedana. Znat ćete da su se reznice primile kada biljka dobije nekoliko mladih listova. Tada je vrijeme za presaditi ju u posudu u kojoj će dalje rasti.

Korisni savjeti

Kada kupujete difenbahiju obavezno provjerite je li joj stabljika uspravna – ona je znak zdrave biljke. Osim toga, biljka treba biti bujna, s puno listova. Pazite i da su listovi zdravi, lijepe boje i neoštećeni. Najbolje je da imaju dobro izražene šare jer je to znak da je biljka primila dovoljno svjetla.

Difenbahija i oruđe
Briga je laka, ali često pregledavajte biljku da bi na vrijeme uočili potencijalne probleme. (Izvor: Pexels)

Ako uočite da su rubovi lista posmeđili i krenuli trunuti to je znak viška vode. Obično do toga dolazi zimi pa difenbahiju zalijevajte umjerenije. Smeđi rubovi javljaju se i kada se kompost u potpunosti osuši ili kada je biljka na prehladnom zraku.

Kada se na listovima pojave oštećenja na način da se rubovi udube prema unutrašnjosti, znači da je biljka spaljena, odnosno da je bila izložena direktnoj sunčevoj svjetlost. Difenbahija voli svjetlo, ali difuzno.

Ako listovi blijede i opadaju te se boraju, biljka je bila previše zalijevana i/ili na preniskoj temperaturi. U tom slučaju treba ju izvaditi iz posude (u rukavicama!) i supstrat izvana omotati novinskim papirom. Novine će upiti višak vlage. Nakon toga biljku vratiti u posudu i držati je na toplom i dobro osvjetljenom mjestu.

Utjecaj na zdravlje

Treba oprezno rukovati s difenbahijom jer je njezin sok otrovan. Obavezno je potrebno njegovati je u rukavicama. Ako vam sok slučajno dođe do usta, može doći do teške upale usne šupljine pa je svakako držite izvan dosega djece. Može dovesti i do otoka grkljana što zna biti prilično opasno. U slučaju da dođete u kontakt sa sokom to je mjesto potrebno dobro isprati vodom.

Difenbahija
Difenbahija apsorbira nevjerojatno puno CO2. (Izvor: Pexels)

Difenbahija dobro pročišćava zrak, a izvrsno uklanja CO2, što je pokazalo Malaysia istraživanje. Difenbahija je bolja u apsorpciji ugljikovog dioksida čak i od najvećih pročišćivača zraka poput zelenog ljiljana, zlatnog puzavca i marante.

Tijekom ljeta snižava temperaturu u prostoru. Ima velike listove koji otpuštaju puno vode u obliku vodene pare u zrak, što posljedično snižava temperaturu zraka.

Kućni ljubimci

Difenbahija će naštetit četveronožnim ljubimcima pa je držite podalje od njih. Sadrži kalcijeve oksalate koji prilikom žvakanja i gutanja nadražuju usta i probavni sustav. Slično bi se dogodilo ljudima da primjerice žvaču staklo.

Jazavčar
Difenbahija je otrovna, ali nije smrtonosna. (Izvor: Pexels)

Ipak, kućni ljubimci proći će bez velikih posljedica, pa ako imate male šapice koje nisu zainteresirani za biljke možete si priuštiti difenbahiju. Nastoje da je ipak van njihovog dosega kako bi bili u potpunosti sigurni.

Difenbahija je prilično laka za uzgoj i jako dekorativna sobna biljka. Ipak, ne treba zaboraviti da je otrovna pa prije nego ju nabavite dobro proučite kako je uzgajati da biste bili sigurni da će dobro odgovarati vašem domu.

Izvori
Biljke u stanu i na balkonu 1. / prijevod Tatjana Šomaz. Split: Marjan tisak, 2007.
Enciklopedija sobnog bilja. Juergen Wolff / prijevod Tatjana Šormaz, Split Marjan tisak, 2008.
Mala vrtlarska biblioteka: Sobno bilje. D.G. Hessayon. Mozaik Knjiga: Zagreb, 2002.
Sobno i balkonsko cvijeće. K. Karlović, N. Pagliarini, A. Vrdoljak, I. Vršek. Zagreb: Gospodarski list, 1999.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *