Čestitke Zelenom ljiljanu – nisu ga uspjeli uništiti ni najnemarniji

Zeleni ljiljan je mnogima omiljena čupavica jer je iznimno jednostavna za održavanje – neće vam zamjeriti ni ako je zaboravite na neko vrijeme.

Odmah prijeđi na:

Jedna je od najraširenijih lisnatih sobnih biljaka, a popularnost duguje svojoj nezahtjevnost, skromnosti i lakoći razmnožavanja. Zbog svoje izdržljivosti preporučuje se početnicima koji se tek kreću baviti uzgajanjem sobnog bilja.

Uzgoj u proljeće i ljeto

Ima žuto-zelene prugaste listove koji padaju prema podu pa djeluju poput fontane. Zbog svog je izgleda savršena viseća biljka. Izbacuje duge izdanke koji izgledaju poput pauka pa otuda naziv Biljka pauk. Na izdancima rastu sitni cvjetovi koji traju kratko i neupadljivi su. Nakon što ocvatu, na tom se mjestu razvijaju nove biljčice koje se mogu iskoristiti za razmnožavanje.

Cvjetovi
Sitni cvjetovi Zelenog ljiljana nakon kojih dolaze izdanci. (Izvor: Unsplash)

Budući da zeleni ljiljan podnosi gotovo sve, bez problema će preživjeti i temperature više od 26 stupnjeva. Važno je samo da u najtoplijim periodima nije izložen izravnom sunčevom svjetlu, jer će u tom slučaju listovi jako poblijedjeti ili „izgorjeti“. Treba mu osigurati sjenovito i prozračno mjesto. Voli vlagu pa ju je ljeti potrebno obilno zalijevati, a prilikom zalijevanja povremeno treba dodati gnojivo. Od ožujka do listopada dobro je na tjednoj bazi opskrbljivati ju gnojivom za lisnate biljke.

Osim čestog zalijevanja, preporučamo svakodnevno prskanje, jer je zeleni ljiljan biljka tropskih krajeva i jako voli vlažan zrak. Pripaziti jer nakon prskanja nipošto ne smije na direktno sunčevo svjetlo.

Uzgoj u jesen i zimu

Ni zimske temperature zelenom ljiljanu ne smetaju previše. Može preživjeti sve temperature iznad 7 stupnjeva. Treba ga držati na svjetlom mjestu, jer u suprotnom listovi blijede. Krajem zime biljku je dobro presaditi u svježi supstrat bogat mineralnim tvarima. Ima jake korijene koji ispune cijelu posudu u kojoj se nalaze pa korijenju treba napraviti mjesta u novoj tegli.

Ako se zimi nalazi u negrijanoj prostoriji, što je moguće jer preživljava temperature iznad 7 stupnjeva, treba ju zalijevati vrlo malo. Ako se prostorija grije onda naravno češće.

Razmnožavanje

Izdanci
Zeleni ljiljan najjednostavnije se razmnožava putem izdanaka. (Izvor: Unsplash)

Zeleni ljiljan je idealna biljka za dijeljenje s drugima! Svaki izdanak može se presaditi i iz njega će izrasti prekrasna nova biljka.

Mlade biljčice na izdancima se odrežu. Mogu se staviti u vodu neko vrijeme kako bi pustile korijenje, a mogu se i direktno zasaditi u supstrat. Postoji i metoda stavljanja biljčica u supstrat bez da se odrežu od matične biljke – u tom se slučaju režu nakon što puste korijenje u novi supstrat. Ova se metoda prakticira jer povezanost s matičnom biljkom djeluje poput pupčane vrpce i opskrbljuje biljčicu potrebnom hranom dok se ne primi. Sve mlade biljčice njeguju se jednako kao i starije biljke.

Korisni savjeti

Preobilno zalijevanje izaziva truljenje korijena i mlitavost listova. Posuda s biljkom ne smije biti u vodi jer to dovodi do truljenja korijena. U razdoblju između dva zalijevanja zemlja se treba osušiti.

Ako biljka krene dobivati smeđe osušene vrhove, znači da je nismo zalijevali dovoljno ili smo je zalijevali previše. Također, na ovu pojavu utječe i previše suh zrak. Razmislite što je uzrok u vašem slučaju i djelujte sukladno tome – zalijevajte manje ili više. Ako je zrak suh, premjestite biljku u kuhinju ili kupaonicu, prostorije s vlažnijim zrakom. Smeđe vrhove odrežite i nastavite s uobičajenom njegom.

Zeleni ljiljan uvećano
Iako je gotovo neuništiv, treba slijediti neke savjete kako bi bio što zdraviji. (Izvor: Unsplash)

Prirodno je da se donji listovi suše i odumiru, ipak su oni najstariji i ovo je prirodan proces. Ako se uzgaja isključivo u sjeni, listovi joj budu tanji i njihova prošaranost manje uočljiva.

U pravilu ga ne napadaju insekti, moguća je jedino pojava lisnih uši, ali one će napasti samo slabije biljke.

Ako zimi uočimo blijede, žute i obješene listove koji otpadaju, nalazi se preblizu izvoru topline i dobiva premalo svjetlosti. Premjestite biljku na pogodnije mjesto.

Pojavi li se smeđa pruga duž listova znači da smo biljku zalijevali pretjerano. To se najčešće događa zimi kada biljka slabije raste i u fazi mirovanja je.

Ako primijetite da se listovi kovrčaju i imaju smeđe mrlje i rubove osušila se zemlja oko korijena. To se najčešće događa kada je biljka u fazi intenzivnog rasta pa pazite da je tada dovoljno zalijevate.

Ako nema novih izboja mladica vjerojatno je biljka još mlada i potrebno je malo se strpjeti. Ako ovaj problem imate s odraslom biljkom, tada joj nedostaje prostora – dajte joj dovoljno mjesta u okruženju kako bi mogla slobodno disati i rasti.

Utjecaj na zdravlje

Zeleni ljiljan u kutiji
Zeleni ljiljan pozitivno utječe na zdravlje. (Izvor: Pexels)

Neka istraživanja pokazala su da zeleni ljiljan može unutar 24 sata ukloniti do čak 90% toksina iz zraka u prostoru u kojem se nalazi. Pročišćava zrak pa je posebno dobar za urbane stanove koji se nalaze u području većeg onečišćenja. Također neutralizira duhanski dim pa se odlično slaže s domovima pušača.

Pomaže i u uklanjanju sitnih iritansa poput grinja i peludi pa je idealan za osobe koje pate od alergija.

Iako i on sam voli vlažan zrak, zeleni ljiljan ujedno pojačava vlagu u prostoru. Kada voda dođe do listova, iz njih isparava u zrak i tako ga ovlažuje. Povećana vlažnost zraka smanjuje rizik od prehlade, grlobolje i kašlja.

Kućni ljubimci

Zeleni ljiljan nije štetan za vaše četveronožne ljubimce! Ne sadrži toksine pa čak ni žvakanje listova neće rezultirati odlaskom kod veterinara.

Mačka i biljke
Kućni ljubimci odobravaju Zeleni ljiljan! (Izvor: Pexels)

Zeleni ljiljan je vrlo jednostavan za održavanje i zahtjeva minimalnu pozornost. To ga čini idealnim za one koji žive užurbano i imaju malo vremena, ali vole zeleno okruženje i čisti zrak. Benefiti zelenog ljiljana su mnogobrojni – daje puno, a ne traži gotovo ništa zauzvrat!

Izvori:

Biljke u stanu i na balkonu 1. / prijevod Tatjana Šomaz. Split: Marjan tisak, 2007.
Enciklopedija sobnog bilja, Juergen Wolff / prijevod Tatjana Šomaz, Split Marjan tisak, 2008.
Sobno i balkonsko cvijeće. K. Karlović, N. Pagliarini, A. Vrdoljak, I. Vršek. Zagreb: Gospodarski list, 1999.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *