Božićni kaktus živi toliko dugo da ga možete smatrati članom obitelji

Božićni kaktus je jedna od omiljenih zimskih kućnih cvjetnica. Kao i Božićna zvijezda, cvjeta baš kad nam je najmilije i zato je čest gost svih domova u vrijeme blagdana.

Odmah idi na:

Potječe iz srednje Amerike i ima stabljike koje su izdužene i plosnate, nazubljene na rubovima pa izgledaju poput remena. Na bokovima stabljika nalaze se divni cvjetovi različitih boja – crveni, roza, ljubičasti, žuti, narančasti.

Često ga se miješa s Uskršnjim kaktusom – pripazite jer se njega razlikuje.

Njega u proljeće i ljeto

Božićni kaktus dobro je presaditi jednom godišnje u proljeće u svježi supstrat. Ovo nije uvjet, ali će pospješiti uzgoj vaše biljke. Ako nemate vremena raditi to svako proljeće, presadite ga u nešto veću posudu jednom u 2 do 3 godine, kada korijenju postane tijesno. Poželjno je da se prilikom presađivanja u svježem supstratu nalazi i treset.

Cvijet Božićnog kaktusa
Svjetlost mu više odgovara u toplim, nego hladnim mjesecima. (Izvor: Pixabay)

Voli svjetlost, ali difuznu. Pretjerano izlaganje izravnim sunčevim zrakama neće dobro podnijeti. Idealno je smjestiti ga na prozorsku klupicu na istočnoj strani, kako bi ujutro dobio potrebnu svjetlost.

Između travnja i listopada je faza razvoja pa je Kaktus potrebno obilnije zalijevati i održavati stalnu vlažnost supstrata. Ne zaboravite da nije riječ o pravom kaktusu pa će dobro podnijeti veću vlagu. Prihrana se daje svakih 10 dana, a najbolja je otopina gnojiva za kaktuse.

U toplim mjesecima može biti i vani, ali pripazite na izravnu svjetlost. U periodu najvećih vrućina i jutarnje sunce zna biti prilično jako pa je tada dobro smjestiti ga u potpunu sjenu.

Njega u jesen i zimu

Tijekom hladnijih mjeseci Božićni kaktus također treba svjetla, ali ne voli izravno sunce. Iako je relativno otporan, neće preživjeti temperature ispod 10 stupnjeva.

Božićni kaktus
Božićni kaktus ne cvjeta bez mraka. (Izvor: Pixabay)

Imajte na umu da Božićni kaktus treba minimalno 13 sati tame dnevno kako bi uspješno ušao u fazu cvjetanja. Uz temperaturu, svjetlost je ključna za cvatnju. Kako bi postigli ove uvjete potrebno je dodatno ga zaštititi od svjetla, najbolje prekrivanjem tamnom tkaninom.

U periodu od studenog do ožujka zalijevanje treba biti nešto umjerenije, a prihrana nije potrebna. Ipak, supstrat treba biti vlažan, ali ne u onoj mjeri kao ljeti – ne smijemo dopustiti da se korijenje u potpunosti osuši.

Razmnožavanje

Razmnožavanje se radi tijekom srpnja i kolovoza, kada biljka nije u fazi cvjetanja. Uzimamo izdanke i odsijecamo reznice duljine oko 15cm. Ostavljamo ih da miruju i suše se dva dana. Nakon toga sade se u svježi supstrat, bogat mineralima.

Reznica Božićnog kaktusa
Ukorijenjivanje reznice traje oko 3 tjedna. (Izvor: Pixabay)

Reznicama je potrebno dosta topline, idealno je držati ih na 21 stupanj, ali mjesto mora biti sjenovito. Zahtijevaju dosta vlage i svježi zrak. Ako smo pravilno izveli proces razmnožavanja, naše reznice trebale bi se ukorijeniti za 3 tjedna. Nakon ukorjenjivanja sadimo ih u zasebne posude i njegujemo kao odrasle biljke. Poželjno je staviti više reznica u istu teglu kako bi biljka bila bujna.

Osim reznicama, Božićni kaktus može se razmnožavati i putem sjemena. Sjeme se stavlja u tanki sloj supstrata i drži na temperaturi od 21 do 24 stupnja. Ne treba mu dugo da proklija, a nakon klijanja novi rasad sadimo u posebni supstrat za kaktuse koji izmiješamo s pijeskom. Brzo će se razviti mlade biljke koje nakon toga njegujemo kao i starije Božićne kaktuse.

Korisni savjeti

Ako se pojave izdanci koji venu i blijede te ako primijetite truljenje korijenja, riječ je o pretjeranom zalijevanju. Višak vode je jedna od najčešćih stvari koja kaktuse dovodi do uginuća, a ovaj problem posebno se javlja zimi. Zalijevajte oprezno!

Kada uočite smeđe mrlje znači da je vaš Božićni kaktus proveo previše vremena na direktnom suncu. Sjenovite su biljke pa ih držite u polusjeni.

Božićni kaktus
Oštećene i odumrle grane se jednostavno kidaju rukom kako bi razgranali kaktus. (Izvor: Pixabay)

Ako želite da vaš Božićni kaktus bude bujan, nakon cvjetanja rukom možete otkinuti neke njegove grane. To će kasnije potaknuti veću razgranatost i brojnije cvjetove tijekom iduće sezone rasta i cvjetanja. Otkinute dijelove grana nemojte baciti, nego iskoristite za razmnožavanje!

Božićni kaktus ponekad će naglo odbaciti cvjetove, a to se događa zbog promjene lokacije ili okretanja kaktusa – dok je u fazi cvjetanja ne pomičite ga! Ponekad je teško natjerati ga da procvjeta. Držite ga na stalnoj temperaturi od 20ak stupnjeva i na svega nekoliko sati svjetla dnevno, a ako mu ne možete osigurati potrebnih 13 sati tame, prekrijte ga tamnom tkaninom ili kutijom.

Utjecaj na zdravlje

Kao i većina sobnih biljaka Božićni kaktus pročišćava zrak – ono što je specifično je da tijekom noći oslobađa više kisika pa na taj način pospješuje san. Ako ste u prilici, smjestite ga u prostoriju u kojoj spavate.

Kućni ljubimci

Mačka s božićnim ukrasima
Božićni kaktus i ljubimci vole dijeliti životni prostor. (Izvor: Unsplash)

Božićni kaktus i kućni ljubimci se odlično slažu! Nije opasan po male šapice, u najgorem slučaju može doći do probavnih problema ako se dogodi da je vaš ljubimac pojeo dio biljke, ali biljka nije toksična!

Zanimljivo je da Božićni kaktusi mogu doživjeti čak do 30 godina. Ovo je biljka koja će zbog svoje dugovječnosti postati pravim članom vaše obitelji. Razmnožiti ju može i najveći amater pa ju u pravom božićnom duhu podijelite sa svojim najbližima!

Izvori
Biljke u stanu i na balkonu 1. / prijevod Tatjana Šomaz. Split: Marjan tisak, 2007.
Enciklopedija sobnog bilja. Juergen Wolff / prijevod Tatjana Šormaz, Split Marjan tisak, 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *